Gelukkig nieuwjaar van de Os!

Een nieuw jaar

Ik wens je allereerst veel geluk en een goede gezondheid toe in het jaar van de Os.
Het STN-bestuur gaat er weer met veel energie voor jullie tegenaan. We vinden het nu al een bijzonder jaar als we naar het witte landschap buiten kijken. Het is steeds meer een tijd voor reflectie geworden in de min of meer opgelegde en toch wel schone stilte en rust. Laten we proberen alle spanningen van het denken terzijde te schuiven en zoveel mogelijk afstand te nemen van zakelijke zorgen, twijfel en bekommerende gedachten.

We bewegen harmonisch mee met alle mogelijkheden die de wereld ons biedt. Er komt vast voor ons allen meer lucht in de komende periode en dan kunnen we dit jaar onze Taijiquan en Qigong lessen weer beginnen, onze scholen weer openen en de studenten weer hartelijk ontvangen.

12 februari, start van het jaar van de Os

Het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste Chinese feestperiode, die zich kenmerkt door maaltijden met de familie, de kleur rood, lampionnen en veel vuurwerk. De eerste dag valt ieder jaar op de tweede of derde nieuwe maan na de zonnewende, wat meestal eind januari of in februari is. Het feest duurt daarna nog 15 dagen, waarbij ook de laatste dag weer belangrijk is.

In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd, wat Lentefestival betekent. Het Chinese jaar Huangdi 4718, het Jaar van de Os, begint op vrijdag 12 februari 2021; dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het wintersolstitium plaatsvindt. Het nieuwjaarsfestival duurt in 2021 van 12 tot 26 februari.

Hoe wordt het gevierd?

Het Chinees Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest. Alle leden van de familie komen dan bij elkaar in het huis van het oudste familielid. Voor sommige Chinezen die in de grote steden werken is dit de enige tijd van het jaar dat ze hun familie zien. Een belangrijk feest dus. Het begint met de familiemaaltijd op de eerste dag van het Chinees Nieuwjaar en kan dus 15 dagen voortduren. Veel Chinezen nemen dan vrij en gaan op familiebezoek. Dit levert de drukste reis periode op in China, een ware reisgolf. Door China reizen is in deze periode nauwelijks mogelijk. Veel Chinezen reizen dan zelf van de grote stad naar het platteland en weer terug. Treinen en vliegtuigen zitten overvol.

De eerste dag wordt met draken, leeuwen dansen en vuurwerk ingeluid en is de opmaat voor het Nieuwjaarsfeest. Nadat het geknal is verstomd, worden de overige dagen gebruikt om andere familieleden te zien. Getrouwde vrouwen zoeken bijvoorbeeld hun eigen ouders op. Ook worden er op deze dagen tempels bezocht.

De laatste dag, het Lantaarnfeest, is de afsluiting van het Chinese Nieuwjaar. Op deze dag hangen Chinezen een rode lantaarn voor hun deur. Doordat deze dag meestal buiten de wettelijke feestdagen valt, is het Lantaarnfeest wat minder belangrijk geworden. Veel families hangen de lantaarns daarom al eerder op samen met rode versieringen.

Op veel deuren zul je rode Chinese tekens zoals 福 (fú), wat voorspoed betekent, zien staan. Ook kun je grote versieringen in de vorm van het betreffende dier de os uit de Chinese dierenriem verwachten.

Achtergrond van het Chinese Nieuwjaar

De festiviteiten van het Chinees Nieuwjaar gaan terug naar de eeuwenoude legende van de Nian. Dit was een mythologisch en mensenetend beest dat in het begin van het jaar de dorpen afspeurde en ongemerkt huizen kon binnendringen op zoek naar kinderen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij joegen hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood het huis uit. Dit verklaart de traditie van rode lampions, rode versieringen en natuurlijk het vuurwerk tijdens het Chinees Nieuwjaar.

Het jaar van de Os

De os is het tweede dier in de Chinese dierenriem en staat bekend om zijn kracht, vastberadenheid, ijver en betrouwbaarheid. In de Chinese cultuur zeer gewaardeerd vanwege z’n rol in de landbouw en de daarbij horende kenmerken. Het is ook een koppig beest, en niet in z’n communicatie. De energie van os is vrij traag. Plannen gaan dus wellicht wat langzaam: geduld is hierbij het sleutelwoord voor het komende jaar. En dat is helemaal niet erg want we zitten toch al in een turbulente periode.

Rustig aan doen staat ook gelijk aan goed voor jezelf zorgen en goed nadenken over wat je wil. Het bouwen aan een basis, een structuur en zelfreflectie.

2021 wordt dus een jaar van voortploeteren, zowel voor individuen als ondernemers. Maar wie de kracht en het doorzettingsvermogen van de os huldigt zal een prima jaar hebben.

Namens het bestuur,
Theo Ypma
Voorzitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven