Culturele Zoom- en bezoektip

Zowel in het Rijksmuseum in Amsterdam als in het Chinees Cultureel Centrum in Den Haag wordt aandacht gegeven aan Robert van Gulik (1910-1967). Dit middels een tentoonstelling en online talkprogramma’s welke gratis via Zoom zijn bij te wonen. Het was namelijk in 2020 110 jaar geleden dat Robert van Gulik werd geboren.

Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de Chinese cultuur en om de kennis van Robert van Gulik op te poetsen. En in deze lockdown periode een mooie gelegenheid om via Zoom iets bij te wonen.

Robert van Gulik

Het veelzijdige leven van Robert van Gulik (1910-1967) leest als een roman. Naast zijn glansrijke carrière als diplomaat in Japan en China werd van Gulik als auteur wereldberoemd om de Judge Dee / Rechter Tie reeks. Dat was overigens niet het enige. Hij was musicus (guqin, Chinese luit), kalligraaf en verzamelaar en kenner van schilderkunst.

In Oost-Azië staat kalligrafie op gelijke voet met schilderkunst als hoogste kunstvorm. Robert van Gulik verzamelde beide, zowel oud en klassiek als modern.

Wat is er te doen?

In het Aziatisch Paviljoen van het Rijksmuseum zijn twaalf van de beste werken uit zijn collectie te zien. Deze zijn in bruikleen van het Museum Volkenkunde in Leiden. Een van de twaalf werken is een schildering van de excentrieke kunstenaar Bada Shanren (1626-1705) met een vogel die de karaktereigenschappen van de kunstenaar heeft geërfd.

Ook is een kalligrafie van Shen Yimo te zien. Yimo geldt als een van de beste Chinese kalligrafen uit de 20ste eeuw en was een persoonlijke vriend van Robert van Gulik. Het Chinees Cultureel Centrum heeft ook een expositie met persoonlijke tekeningen, tekengereedschap en de levensloop van Robert van Gulik.

Het is een zeldzame kans om in Nederland Chinese kalligrafieën en schilderingen van dit niveau te kunnen zien. De presentaties zijn een eerbetoon aan Van Guliks bijdrage aan de westerse kennis over Chinese kunst. En een uitnodiging om zijn passie te delen.

Daarnaast zijn door het China Cultural Center in Den Haag een aantal boeiende online lezingen georganiseerd te volgen. De folder met nadere info daarvan, vind je hieronder.

Meer info

www.rechtertie.nl
Online Opening Ceremony of Exhibition Robert van Gulik and Chinese Culture -News-China Cultural Center in Den Hang (ccchague.org).