Taiji of Tai Chi?
Natuurlijk willen we je via deze website laten kennismaken met de STN, maar vooral met Taiji of Tai Chi, zoals deze bewegingsleer in de volksmond wel wordt genoemd. Er zijn veel verschillende vertalingen en schrijfwijzen voor de Chinese karakters van deze ‘krijgshaftige’ bewegingskunst. De STN hanteert de officiële ‘Pinyin-spelling’ en spreekt dus van ‘Taijiquan’ (Taiji) in plaats van ‘Tai Chi Chuan’. De betekenis is in beide gevallen gelijk.
Over Taiji (太极拳)
Taiji (ook geschreven als taijiquan, tai chi, t’ai chi ch’uan) is een Chinese bewegingskunst die zijn oorsprong ontleent aan het zoeken naar een zachte verdedigingskunst. Afhankelijk van de gekozen leraar of lerares kan de nadruk liggen op gezondheid, ontspanning en/of zelfverdediging.
Alhoewel er verschillende theorieën zijn m.b.t. de exacte oorsprong van Taiji, wordt de bron van Taiji vaak toegeschreven aan Chang San-Feng, een mythische Taoïstische monnik, die leefde in de 14e eeuw.
Veel mensen beginnen tegenwoordig met Taiji uit een algemene interesse in hun gezondheid of om spanningen in hun leven beter te kanaliseren. Regelmatige beoefening van Taiji kan helpen bloedcirculatie en lichaamshouding te verbeteren en het verschaft een middel om anders om te gaan met werk of privéspanningen. Toch zijn er ook veel taiji beoefenaars die ook aandacht aan de martiale kant besteden.
De meeste stijlen en vormen van Taiji kunnen beoefend worden door de meeste mensen die recht op kunnen staan en normaal kunnen wandelen. Er zijn geen speciale eisen m.b.t. conditie en leeftijd.
Het is echter verstandig je eventuele medische situatie met je leraar bespreken bij aanvang van de taijilessen. Dit stelt hem/haar namelijk in staat rekening te houden welke oefeningen je niet kunt doen of niet zou moeten doen.