Terugblik op de workshops van het STN Festival 2023

Wat was het weer een mooi festival!
Tijdens het festival waren er maar liefst 12 workshops die men kon volgen.
Een zeer gemêleerde verzameling van ervaren docenten gaven de deelnemers heel veel stof tot nadenken en oefenen. In de wandelgangen hoorde ik dat het soms teveel was om in één keer op te kunnen nemen. Het zal in de toekomst – zoals ik vaker zelf ervaren heb – vaak zomaar weer eens boven komen: “Oh ja, dat heb ik toen in die workshop geleerd!”

De workshops vielen in het thema van het festival: “Groeien in Vrijheid”. Wij (het STN bestuur) hebben voor dit jaar een aantal Nederlandse talenten uitgenodigd om de workshops te geven.
Tijdens de workshop heb ik (Job Koesoemobroto) samen met mede-bestuurslid en coördinator opleidingen Robert Bosma veel foto’s en video’s gemaakt. Een aantal foto’s staan als voorproefje onder dit bericht.

Het was een waar genoegen om op deze manier ‘dichtbij’ de docenten te kunnen zijn. Ik heb er zelf veel van opgestoken. Het enige wat ik jammer vond, is dat ik niet alle workshops kon meemaken, ik kon mij niet in tweeën delen. Heel af en toe kon ik wel even buurten aan de andere kant.

In de toekomst wordt een aantal video’s die gemaakt zijn beschikbaar voor deelnemers van de opleiding, de Verdiepingsworkshops en aangesloten leraren van de STN.

De workshops (waar ik zelf bij was):

Shi Dan Qiu gaf een boeiende inkijk in het ontwikkelen en doorgronden van Jin, de kracht/energie die je kan gebruiken in (martiale) toepassingen. Zoals Shi zei, wanneer je Jin begrijpt, ervaar je de vrijheid om te bewegen en de kracht te kunnen toepassen. Dan snap je Taijiquan.

Judith van Drooge demonstreerde en kon uitleggen hoe je door mee te gaan in de flow van de ander, je een respons terug kan geven. Door de ontspanning te houden, kan je bijvoorbeeld tegen een duw van de ander, de vrijheid hebben om een gepast “antwoord” te geven, zoals terugduwen of ontwijken.

Mark van den Berg gaf een hele dynamische workshop met de lange stok. Met een dragende stem en veel humor bracht hij de mensen (en de stokken) in enthousiaste beweging. Erg interessant was dat Mark ook eenvoudige Taiji toepassingen uitlegde met behulp van een stok-afweer. “Lu”, zoals dat in de lege hand vorm wordt uitgeoefend, kan ook worden toegepast met de stok.

Loek Kawilarang en Richard Zwaart gaven een introductie in de Wu-stijl volgens de lijn van Ma Jiang Bao. In plaats van “een stukje vorm leren”, gaven Loek en Richard inzichten in enkele specifieke principes van de Wu-stijl. De, voor vele taiji-beoefenaars, ‘vreemde’ houdingen en bewegingen, werden een stuk logischer door die bewegingen met een partner te kunnen testen op hun effectiviteit.

Job Koesoemobroto (ik zei de gek) bracht de deelnemers vaak op ‘het verkeerde been’ met de introductie in de Fast Form. Door de snelle en krachtige, martiale bewegingen, werden de deelnemers uit de patronen gebracht zoals zij gewend zijn in de taiji-beoefening.

Frans van Heel bracht heel veel rust en innerlijke stilte in zijn workshop. Door een inzicht te geven in de transformatie van wuji naar taiji, leerden de deelnemers deze transformatie te voelen in hun eigen ‘vorm’. Ook gaf Frans een oefening in het energetisch ‘reinigen’ van jezelf door ‘negatieve’ energieën uit je lao-gong naar buiten te brengen.

Zoals ik al zei, het was jammer dat ik niet bij alle workshops kon zijn. Ik heb wel enkele reacties van deelnemers gehoord.

Henk Janssen gaf een workshop pushing hands en leidde, samen met Tom Vrieling, de vrij pushing hands training in de grote zaal. De deelnemers leerden weer veel van de zachte maar stevige kracht van taiji pushing hands .

Raquel Jesus nam de deelnemers mee in ‘Tree Time Chi Kung’. Helaas heb ik het (nog) niet mee mogen maken, van wat ik hoorde, was het voor de deelnemers een hele fijne ervaring.

Simon Schellevis geeft de deelnemers altijd (iig in de keren dat ik hem in actie zag) een andere kijk op de taiji principes. Dat die andere kijk werkt, demonstreerde hij dat niet alleen, hij liet de mensen ook voelen dat het werkt.

Laura Stone gaf weer een inzichtelijke workshop in de bewegingen van taijiquan, met de aandacht op de principes toe te kunnen passen in applicaties, pushing hands en boksen.

Ronald de Caluwé gaf een lezing met de verbinding van nieuwe inzichten in de wetenschap en de ‘oude’ leer van taijiquan. Ronald maakt connectie van het centrale zenuwstelsel en het Taoïstische gedachtengoed.

Petra Koolen liet de deelnemers de kracht van qigong ervaren door verschillende oefeningen. Vooral de verbindende kracht werd bijna tastbaar. Het werd als heel prettig ervaren om zo’n naar binnen gerichte workshop aan het eind van de dag te mogen doen.

Eén reactie die de volgende dag binnenkwam: “Allereerst mijn complimenten voor uw boeiende festival waar ik voor de eerste keer aan deel nam. Inspirerende en deskundige workshops waarbij de vakkundige lezing (nu over de Polyvagaaltheorie van Porges in relatie met gezondheid) van toegevoegde waarde was en in de programmering voortzetting verdient voor het volgende festival.”

Als je jouw ervaringen van de workshops wilt delen, dan nodig ik je uit om hieronder in de reacties te plaatsen. Ook suggesties voor workshops voor het volgende festival zijn welkom. We zullen ze via de website en nieuwsbrieven delen. Jouw ervaringen zijn heel boeiend en motiverend voor andere enthousiaste taijiquan beoefenaars.

Wij danken alle deelnemers voor hun enthousiasme en leergierigheid.
En in het bijzonder danken wij alle docenten voor hun inzet en de co-creatie van weer een geslaagde STN Festival.

Tot volgend jaar!

Job Koesoemobroto, bestuurslid STN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven