Tai Chi vermindert slaapproblemen na borstkanker

Er staat een mooie studie op het punt van verschijnen. Op de universiteit van Los Angeles (UCLA) heeft men onderzoek gedaan naar slapeloosheid (insomnia) bij borstkankerpatiënten.

Insomnia

Wie slapeloosheid kent, herkent ook vast wel dat de zorgen over de slaap niet maken dat je sneller in slaap valt. Integendeel…
Insomnia is een enorm probleem bij borstkankerpatiënten. Ruim driekwart heeft er last van, en deze klachten duren voort, ook nadat de patiënt de behandeling achter de rug heeft. Bij dertig procent van de vrouwen die herstellen van borstkanker, kunnen slapeloosheid en slapeloze nachten leiden tot depressie, vermoeidheidsklachten en een verhoogd risico op ziekte, waaronder andere kanker.

Tai Chi en cognitieve gedragstherapie

Het onderzoek op UCLA laat zien dat Tai Chi net zo effectief is als cognitieve gedragstherapie (CGT), dat nu (nog?) als de gouden standaard wordt gezien. Zowel Tai Chi als CGT laten effecten zien die langer dan een jaar aanhouden, maar Tai Chi is aanzienlijk goedkoper.

Resultaten

De resultaten, die deze week gepubliceerd worden in het Journal of Clinical Oncology, laten zien dat Tai Chi grote verbetering laat zien in de kwaliteit van slaap bij ex-borstkanker patiënten met slapeloosheid, met als bijkomende voordelen dat het óók vermoeidheidsklachten en depressieve symptomen verbetert. Ook wordt aangetoond dat zowel Tai Chi als CGT een redelijk gelijke mate van – klinisch significante – verbetering bereiken bij het verminderen van symptomen of het verhelpen van slapeloosheid.

Tai Chi is goedkoper en minstens even effectief

De American Academy of Sleep Medicine beschouwt cognitieve gedragstherapie als eerste keus behandeling voor insomnia. CGT omvat het benoemen en veranderen van negatieve gedachten en gedachtepatronen die een negatief effect hebben op het in slaap vallen en doorslapen. “CGT helpt voor insomnia, maar is voor veel patiënten te duur en er is een tekort aan therapeuten”, aldus hoogleraar psychiatrie prof. Michael Irwin (ook te zien in het filmpje hieronder), die de studie op UCLA leidde.

“Vanwege deze problemen dienen we andere interventies, zoals Tai Chi, toe te passen”, zegt Irwin. Tai Chi kan tegen lage kosten geleerd worden en is soms zelfs gratis beschikbaar, bijv. in parken, in buurtcentra of inloophuizen. De doe-het-zelvers kunnen ook met filmpjes van YouTube aan de slag.

In eerder onderzoek toonden Irwin en collega’s al aan dat Tai Chi – waarbij het lichaam ontspant en de adem kalmeert – ontstekingen vermindert bij ex-borstkankerpatiënten waarmee het risico op ziekte, inclusief het terugkeren van kanker, zou kunnen verminderen.

Onderzoeksopzet

Om het effect van Tai Chi op insomnia te onderzoeken, selecteerden de onderzoekers 90 ex-borstkankerpatiënten die vaker dan drie keer per week slaapproblemen hadden en tevens depressieve gevoelens en vermoeidheidsklachten gedurende de dag rapporteerden. De deelnemers varieerden in leeftijd van 42 tot 83 jaar en werden willekeurig ingedeeld in wekelijkse sessies CGT of een wekelijkse les Tai Chi gedurende drie maanden. De gebruikte Tai Chi vorm is een westerse korte vorm.

De onderzoekers evalueerden de deelnemers een aantal maal gedurende 12 maanden om te zien hoe de symptomen van insomnia, vermoeidheid en depressie zich ontwikkelden.

Na 15 maanden lieten deelnemers in beide groepen (46,7 % in de Tai Chi groep en 43,7% in de CGT groep) nog steeds een flinke en klinisch significante (betekenisvolle) verbetering van de insomnia symptomen zien.

Tai Chi hielp bij insomnia, vermoeidheid én depressieve klachten

“Ex-borstkankerpatiënten gaan vaak niet alleen met insomnia naar een arts, maar ook met klachten van vermoeidheid en depressie,” volgens Irwin, “en deze interventie, Tai Chi dus, heeft invloed op alledrie deze symptomen, met effecten die minstens even goed zijn als de huidige gouden standaard: CGT”.

Veel Tai Chi deelnemers gingen na de studie door met het beoefenen van deze prettige en meditatieve beweegvorm, hetgeen ook tekenend is voor de motivatie waarmee de deelnemers te werk gingen. Irwin: “Deze mensen zoeken gezondheidsbevorderende activiteiten waarbij ze herkennen dat een zachte en aandachtige (mindful) benadering hen echt kan helpen en beschermen.”

De auteurs van de studie zijn, behalve Irwin: Carmen Carrillo, Perry Nicassio, Richard Olmstead en Nina Sadeghi, alle medewerkers van het Cousins Center for Psychoneuroimmunology; Dr. Patricia Ganz van de UCLA Fielding School of Public Health en JCCC; en Julienne Bower, hoogleraar psychologie en lid van de JCCC.

Bron. Dit artikel is vertaald door Ronald de Caluwé

2 gedachten over “Tai Chi vermindert slaapproblemen na borstkanker”

  1. Goed nieuws. Dankzij taiji ben ik heel erg goed uit mijn borstkanker behandelingen gekomen. Ik heb er niets aan overgehouden, geen vermoeidheid geen bewegingsbeperkingen. Ik geef zelf nu les voor mijn deur, 1x per week, sinds Corona ik zou niet zonder kunnen. En zwemmen natuurlijk. Ik heb dankzij de taiji regie over mijn lijf en over mijn ziekte gehad. En geloof me ik ben ontzettend ziek geweest. Ik blijf ook les nemen hoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven