Taiji verbetert de gevoeligheid in de voet

Als de jaren gaan tellen

Het ouder worden heeft vaak een negatief effect op het balansgevoel en verhoogt het risico op uitglijden en vallen. Het verlies van gevoel in de voetzool, wat vaak gebeurt ten gevolge van neuropathie (= zenuwbeschadiging) door suikerziekte (diabetes) of door andere ziekten, leidt vaak tot een verdere verhoging van het valrisico.

De oude Chinese kunst van Taiji heeft eerder aangetoond de balans bij oudere mensen te verbeteren.

Het onderzoek

In dit onderzoek heeft men het effect willen meten van Taiji training op zowel balans als de gevoeligheid van de voetzool (plantaire sensibiliteit; plantair = voetzool, sensibel = gevoelig) bij gezonde ouderen én bij ouderen met diabetes. De deelnemers werden getest op plantaire sensibiliteit en balans voordat zij begonnen met een Tai Chi training van een half jaar van het volgen van wekelijkse lessen.

Na dit half jaar werden de tests herhaald.

Resultaat

De plantaire gevoeligheid was bij alle deelnemers significant toegenomen na zes maanden Taiji lessen. Dat betekent dat de toename niet berust op toeval, maar echt komt door de interventie, in dit geval dus Taiji-beoefening. Daarbij hadden alle groepen verbeteringen op de balanstesten, waarbij de deelnemers met het grootste verlies aan plantaire sensibiliteit de grootste verbetering hadden.

Als klap op de vuurpijl daalde bij de diabetici het HbA1C gehalte in het bloed. Het HbA1C is een maat voor het gemiddelde bloedsuikergehalte gedurende een aantal weken. Grofweg kun je zeggen dat een hogere HbA1C betekent dat op termijn de kans op complicaties groter is. Deze daling mag je dus als positief duiden.

Conclusie

Taiji levert een positieve bijdrage bij het verbeteren van de plantaire sensibiliteit en balans bij oudere diabeten met een afname van plantaire sensibiliteit.

Dit artikel is vertaling van Ronald de Caluwé van een artikel van PubMed.

Foto: Monica Silva on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven