Taijiquan Festival 2017, organized by STN (Stichting Taijiquan Nederland) on November 11, 2017 at Utrecht

Het STN Festival

Laat ik de 2017 editie van het jaarlijkse Taijiquan Festival kort beschrijven voor iedereen die daar nog nooit naartoe is geweest.

Als je Sportcentrum Olympos intoetst op je routeplanner kom je terecht bij een groot sportcentrum op het Uithof terrein van Utrecht. Parkeren kan even lastig zijn, maar eenmaal bij de ingang van het sportcentrum loop je rechtsaf de grote hal in.
Daar beland je in een oase van rust en de lieflijke energie van taijiquan en qigong beoefenend Nederland. Zelfs de competities die je ziet zijn zacht en rustig. Je ziet mensen met elkaar vechten zonder elkaar te verwonden, je ziet mensen bewegen zonder het uiterste van hun spieren te vergen en je ziet toeschouwers stilletjes toekijken zonder hun idolen luide aanmoedigingen toe te schreeuwen. De sfeer is sereen met een licht Chinees tintje, want de herkomst van taijiquan en qigong verloochent zich niet.

Workshops

Wie meer wil doen dan alleen maar toeschouweren, en minder dan aan competities deelnemen, kan zijn hart ophalen in de vele workshops. Dit jaar kon je kiezen uit een rijk aanbod van 24 workshops en lezingen, die de hele dag door in vier zalen werden gegeven. De onderwerpen liepen uiteen van gezondheid tot vechtkunst en van breed (Chinese cultuur) naar verdiepend. De drukst bezochte workshops waren uiteraard die van de Europese topleraren Frank Marquardt en Tary Yip. Maar ook Lulu Wang (Chineeslekker!) en Reinoud Eleveld (Seksuele Kung Fu) trokken veel publiek en kregen positieve reacties.

Drakendans

In de lunchpauze was het tijd voor wat verstrooiing, met zang van zangeres Lico Lee en de drakendans van de Groningse taiji-school van Earl Blijd. Aan het begin van de dans werd de draak traditioneel gevoerd door hoogwaardigheidsbekleder mr. Yang van de Chinese Ambassade. Na de middagpauze werd het programma van workshops en competitie vervolgd. Een beetje na vijven stonden de beste taijiquan- en qigongbeoefenaars dan uiteindelijk op het erepodium en kon iedereen tevreden en geïnspireerd huiswaarts keren. Ik weet niet of alle nieuwe indrukken een passend antwoord hebben opgeleverd op de in TQT gestelde vraag ‘Wat is taijiquan?’ Maar ik denk eigenlijk van niet. Ik hoop van niet.

Met hartelijke groet,

Theo Ypma
Voorzitter Stichting Taijiquan Nederland

Foto: Loni Liebermann

,

Eén reactie op Het STN Festival

  1. Hans Brinks 24 december 2017 op 08:05 #

    jammer dat de workshop van sigung (grootmeester) Wim Maulany niet over geschreven word in het jaarlijkse Stichting Tai Chi Festival 2017. Want als assistent sifu Hans Brinks heb ik zelf meegemaakt dat de workshop Yi methode druk bezocht werd tijdens de Tai Chi Festival.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This