Vrijwilligersdag 2024

Vrijwilligersdag 2024

Evenals voorgaande jaren hebben we ook dit jaar weer onze vrijwilligers in het zonnetje gezet. Op 17 maart jl. was het zover! Het is de intentie van het bestuur om dit jaarlijks te herhalen, want de vrijwilligers zijn onmisbaar voor het functioneren van de STN!
(Overigens: het bestuur bestaat ook uit vrijwilligers…)

De STN is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ons willen ondersteunen bij het bekend maken van taijiquan aan een groter publiek. Met name voor de scheidsrechters en de juryleden zijn we op zoek naar nieuwe enthousiaste leden. En je hebt er zelf ook nog iets aan. Bij deelname aan een van deze groepen wordt je eerst aspirant scheidsrechter of jurylid. Hierbij word je meegenomen in een trainingstraject zodat je op den duur ook een waardevolle bijdrage kan leveren tijdens het festival. Dit traject heeft een grote waarde voor je eigen taiji ontwikkeling; je krijgt de mogelijkheid om je taiji-blik te verruimen en je krijgt bekendheid met meerdere vormen.

Verslag van deze dag, door Dorine Buitenweg

We worden welkom geheten door Ellen Schoemaker, de gymzaal in Utrecht is lekker warm, thee en koffie met koek en paaseitjes staan uitnodigend op tafel. Hierna is het tijd vor de eerste workshop:

Workshop Judith van Drooge – Zhu Dao Chi Kung “de weg van bamboe”

Deze reeks oefeningen stimuleren de Chi = vitale levensenergie. Met behulp van een stok doen we strekoefeningen en zelfmassage. Dit is een manier om de gezondheid en de balans van het lichaam te optimaliseren. Deze technieken zijn geschikt voor iedereen. We beginnen de workshop met aarden, de Zhu Dao Chi Kung om het lichaam warm te maken en de geest zacht. Een plezierige warming-up, we starten door te stampen met de voeten, wortels te visualiseren en vanuit het hoofd takken, langzaam opstapelend via de ruggenwervels wordt de energie verbonden.

Vervolgens duiken we in de stokvorm om de coördinatie aan te spreken en balans te versterken. Hoe je de stok vasthoudt, draait vanuit polsen en rondom het lichaam vanuit de heupen. Strekken van flanken en de stok als hulpmiddel om evenwicht te houden om de enkels los te draaien knieën gemakkelijker op te trekken en benen te zwaaien. Verassend, hoe je zelf controle hebt over de stok en met eigen kracht de stok kan bedienen langs spierknopen en acupunctuurpunten, stevig richting hart of juist zacht masseren in de andere richting.

Tussendoor maken we kennis met elkaar door partneroefeningen, oftewel applicaties van de vormbewegingen. Zo scherpen we alle zintuigen aan. Judith doet met ons de oefeningen in een natuurlijke flow. Ze begeleidt ons naar een prettige staat van zijn en legt de oefening op een heldere manier uit.

Tussen de middag een korte wandeling naar wijkcentrum. De organisatie van Ellen is ook hier weer super, door haar ongedwongen vrije manier kunnen we langs de bar wandelen en onze broodjes zelf samenstellen met voorgesneden tomaatjes en komkommer, rucola. Er is jus d’orange, koffie en thee zoveel we willen. We komen niks te kort als vrijwilligers, we kijken uit op de naastgelegen moestuin, waar prunussen om hun mooist staan te bloeien. De gemoedelijke sfeer zetten we voort in het middagprogramma:

Workshop met Job Koesoemobroto –
Wat zijn eigenlijk geheimen in de taiji-leer?
Wat wordt er geheim gehouden en waarom?

Het is feit dat sommige basis-principes van taiji geheim worden gehouden. Ondanks dat een beroemde taiji meester gezegd heeft “Er zijn geen geheimen”, zijn er nog vele principes geheim. Zelfs voor mensen die al decennia taiji beoefenen. Job vertelt zijn theorie vanuit het Johari venster, met eigen aanvulling van de onderste rij.

Uit de groep komen vragen als: “Is het zo dat, dat wat je niet begrijpt ook niet weet?” Job geeft aan dat voor ons lichaam het woord “NIET” onverstaanbaar is. In principe hoor je “Is het zo dat, dat wat je begrijpt, ook weet?”
Wanneer de leraar (master) jou als indoor (inhuizig) student zijn eigen innerlijke (harts)geheimen vertelt, kan het zijn dat je als student deze nog niet helemaal in detail kan zien, wanneer je erop geattendeerd wordt. Het is het aan jou, als student, een vertaalslag te maken naar en vanuit jou eigen innerlijk. De master vertelt de outdoor (de nog ongeoefende student) dat “martial arts” volgens het boekje moeten en dat nemen studenten gelaten aan en ze doen wat gezegd wordt.

Waarom neem je klakkeloos aan van jouw leraar, dat jouw knie nooit over jouw teen mag hangen en blijf je jarenlang proberen om dit alles te integreren? Met deze “gebruiksvriendelijke” tip die voor veel oefeningen geldt, mag je spelen. Anatomisch zijn we allemaal uniek. Geldt deze regel hetzelfde voor mensen met kleine voeten en lange onderbenen?

Job pakt de vraag: “Is het dat wat we onbewust weten vanuit het parasympatisch zenuwstelsel dan wat we automatisch gaan doen?” op met de leercirkel van Maslow.

Voel, weet, observeer, leer en laat zo af en toe bewust toe dat er geheimen zijn waar je geen weet van hebt.

Met Job onderzoeken we een aantal van deze zogenaamde geheime principes en hebben met partneroefeningen gevoeld door beide met een stap naar elkaar toe te zinken o.a. in onze liezen Yin (naar binnen) en Yang (naar buiten) met en zonder wiebel met het hoofd, vanuit ingetrokken kin en andersom te gebruiken. Persoonlijk ontdekte ik dat mijn partner Judith met haar mega-ervaring, mij, rondom mijn wortels greep in een draaiende squeeze en in de lucht liet zweven. Voorop de voeten, achterop de hielen en ook diep gezonken probeerden we uit. Ik vergeleek het met de draai en schud beweging wanneer je tussen de tegels een onkruid-plantje trekt met wortels en al.

Wanneer alleen Yang dan breekt de steel, wanneer alleen Yin dan komt er een regenworm kronkelend uit de grond, om te kijken wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Omdat het gaat om basisprincipes, kan je ze integreren in je eigen beoefening, ongeacht de stijl die je beoefent.

Het was een leerzame en leuke dag en ik blijf vrijwilliger bij de STN!

Nog enkele foto’s:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven