Exclusieve workshop van grootmeester Zhang Jian bij Kung Fu School Liu He Men in Amsterdam.

Stichting Taijiquan Nederland (STN) timmert hard aan de weg om de Oosterse bewegingskunsten Taijiquan en Qi Gong meer bekendheid te geven.  Als overkoepelend orgaan voor scholen, leraren en beoefenaars ziet de stichting voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd om aan een breed publiek uit te leggen én te laten zien wat Taijiquan en Qi Gong in positieve zin kunnen betekenen voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Dit ter bevordering overigens van sporten in het algemeen en lichamelijke beweging bij ouderen en jeugd.

Bijzondere workshops of evenementen worden door de STN daarom graag onder de aandacht gebracht en nader belicht. Zoals bijvoorbeeld de exclusieve en unieke Qi Gong  workshop die van donderdag 26 tot zondag 29 mei  wordt gegeven door Dao Yin leraar Zhang Jian bij de Amsterdamse Kung Fu School Liu He Men aan de Lizzy Ansighstraat 88.

Zhang Jian is een neef  van professor Zang Guang die in China de Dao Yin Yang Sheng Gongoefeningen ontwikkelde. Dao Yin Yang Sheng Gong is gebaseerd op de theorieën van de traditionele Chinese Geneeskunde en is in China populair vanwege het effect van de oefeningen op de gezondheid. De oefeningen zijn succesvol gebleken in zowel het genezen als in het voorkomen van ziekte. De STN sprak met eigenaar Sifu Henny Eleonora over het bezoek van deze bijzondere Dao Yin leraar die in eigen land lesgeeft aan de universiteit van Beijing.

Samen met algemeen bestuurslid van de STN Cora van Geel van Taijiquan en Qi Gong school van Geel in Nes aan de Amstel bracht ik (Wendy van den Berg, Quentext) op een zonnige zaterdagochtend een bezoek aan Henny Eleonora. Henny Eleonora blijkt al snel een inspirerende spreker die enthousiast vertelt over zijn ontmoeting met professor Zhang Guang De, zijn fascinatie voor Dao Yin Yang Sheng Gong, de kracht en de enorme impact op lichaam en geest van Dao Yin (oudere benaming van Qi Gong) en de komst van  Zhang Jian naar Nederland.

Henny Eleonora heeft al ruim dertig jaar een Kung Fu school in Amsterdam. In 1984 opende hij zijn eigen Kung Fu school, na een tijd te hebben getraind met zijn grootmeester Wong Seun Ting in Hong Kong. Hij heeft Kung Fu les gegeven in tal van Europese landen, evenals in China en de Verenigde Staten. De Liu He Men KungFu School biedt een  breed scala van Internal en External Arts: Kung Fu, Tai Chi, Qi Gong, Pa Kua, Xing Yi en Chinese yoga/Tao Yin. Deze veelzijdigheid van trainingsmogelijkheden mag uniek voor Nederland genoemd worden.

Sifu Henny Eleonora is de laatste van totaal 108 Dao Yin masters die als eerste generatie zijn diploma uit handen van de inmiddels 87-jarige professor Zhang Guan De mocht ontvangen. In 1988/1989 leerde Sifu Henny Eleonora de medisch beproefde methode Dao Yin Yang Sheng Gong kennen en hij raakte direct gefascineerd. ‘Dao Yin is een oudere benaming voor wat wij nu kennen als Qi Gong,’ begint hij te vertellen. ‘De Dao Yin kent vele stijlen en variaties maar de Dao Yin Yang Sheng Gong is een methode die is ontwikkeld in de jaren zeventig door professor Zhang Guan De. Toen ik hiermee in aanraking kwam, moest ik eigenlijk alles loslaten wat ik ooit had geleerd. Maar wonderbaarlijk genoeg vond ik in dit systeem het antwoord op alle vragen die ik had. Zhang Guan De was de enige leraar die ik álles mocht vragen.’

De meeste oefeningen in de Dao Yin Yang Sheng Gong bestaan uit het rekken van het lichaam en het controleren van de ademhaling. Henny Eleonora: ‘Dao betekent ‘de ademhaling sturen en de inwendige energie leiden’. Yin betekent ‘rekken of het lichaam strekken. Door langzame en diepe ademhaling en stretchoefeningen train je je lichaam. Hierdoor worden je ledematen flexibel, stevig en sterk. Het gaat er vooral om de oefeningen heel langzaam uit te voeren zodat zuurstof goed kan worden opgenomen in de organen.’

Na dertig jaar verzamelen van gegevens, experimenteren en klinische onderzoeken, is gebleken dat Dao Yin een zeer goed effect heeft op de gezondheid. Dao Yin Yang Sheng Gong is inmiddels officieel erkend door de Chinese overheid als een genezingsmethode.

Hoewel al overtuigd van deze bijzondere methode, nam Sifu Henny Eleonora op een bepaald moment  wel de spreekwoordelijke proef op de som. ‘Ik kreeg knieproblemen,’ vertelt hij. ‘Ik belde mijn leraar en kreeg een aantal oefeningen voorgeschoteld. Eerst voelde ik geen verbetering, maar de volgende morgen waren mijn klachten weg. Toen wist ik het zeker. Dao Yin helpt altijd. Het is mijn medicijn.’

Sifu Henny Eleonora vertelt ook dat Zhang Guan De in de jaren zeventig deze helende methode ontwikkelde toen hij zelf met een levensbedreigende vorm van kanker te maken kreeg. ‘Hij ging nog éénmaal de hem bekende trainingsmethoden langs en kwam tot een magische ontdekking die alles te maken heeft met de methode zoals hierboven beschreven. Hij zegt niet dat hij kanker kan genezen, maar wel dat hij je de weg kan laten zien om de ontwikkeling ervan te stoppen. Dat heeft alles te maken met het, via de ademhaling, lichaamsbewegingen én je manier van denken, positief beïnvloeden van de lichaamscellen die zich, zoals je weet, altijd blijven vernieuwen.’

Geest, ademhaling en beweging, om deze drie aspecten gaat het in de Dao Yin. Belangrijk verschil met andere Qi Gong varianten is volgens Sifu Henny Eleonora het feit dat in de Dao Yin de oefeningen eerst worden gedaan vanuit spanning, en daarna ontspanning. Bovendien gaat het in de Dao Yin niet alleen om het perfect uitvoeren, maar om de oefening helemaal te voelen en  te beleven.

‘Ik noem het ‘The living filosofical art of wisdom’, vervolgt  Henny Eleonora. ‘Dao Yin is een essentie van leven waar je elke dag mee bezig bent. Het gaat om het naar boven halen van alle wijsheid die je al in je hebt en het te leven, te herinneren eigenlijk, via beweging en ademhaling. Door te bewegen, door bewust met je gedachten bezig te zijn met de oefeningen, stroomt de energie door de energiekanalen en dat verbetert de kwaliteit van leven.

Naast dit alles gaat het in de Dao Yin ook om het delen van de kennis met anderen zonder dat je er zelf in materieel opzicht bewust beter van wilt worden. Delen vanuit je hart. Rijk in gezondheid, niet in geld.

Sifu Henny Eleonora is de enige leraar die in Nederland Dao Yin Yang Sheng Gong mag geven. Hij was verheugd dat Zhang Jian, die in Europa de kennis verspreidt, opnieuw naar Amsterdam wilde komen. ‘Hij geeft meestal twee keer per jaar een workshop hier op de school: in november en in mei. Deze keer  behandelt hij de vormen die te maken hebben met de maag en de milt. De maag wordt in de Dao Yin gezien als de moeder van het leven, de milt de moeder van het bloed. Twee hele belangrijke pijlers waar de rest van je lichaam voor je gezondheid van afhankelijk is.’

Wie meer  informatie wil over de methode, of over Qi Gong en Oosterse bewegingskunsten in het algemeen kan een kijkje nemen op www.liuhemen.nl

Auteur: Wendy van den Berg / Quentext
Photo credit: Quentext