Nog niet zo lang geleden slaagden er weer 12 leraren voor hun Diploma LMA (Leraar Martial Arts). In dit nieuwsbericht schreven we daar al over, onderaan deze pagina vindt u een interview met een van de deelnemers.

Nu op naar de volgende lichting, want de STN heeft de rijkserkende Taijiquan & Qigong opleiding opgesteld samen met de FOG om de lesvaardigheid in Taijiquan en Qigong (nog verder) te ontwikkelen.

Start: Oktober 2018!

Daar willen we dus graag wat meer over vertellen:

De jaaropleiding heeft een minimale theoretische studielast van ± 96 studie uren. De praktijk leert echter dat de minimale studielast vaak ruim overschreden wordt. Het is raadzaam om al in oktober met de begeleiding en opdrachten te starten om niet in tijdnood te komen. Er wordt stagelessen gevolgd die worden beoordeeld binnen en buiten de lineage van de leerling.

Onderdeel van de opleiding is het maken van stageopdrachten. Nadat deze opdrachten ingeleverd en goedgekeurd zijn kan het examen worden gevolgd. De STN & FOG organiseren open dagen (altijd in het weekeinde) in Arnhem en Utrecht met techniekoverstijgende lesstof die voor alle kandidaten behulpzaam is. Voor deze dagen geldt een 100% aanwezigheidsverplichting. Eventuele inhaaldagen worden georganiseerd mocht de deelnemer onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn.

Met deze opleiding verdiep je je Taiji en Qigong en krijg je ruimte om verder te groeien. Tijdens de opleiding leer je anderen kennen van verschillende disciplines die ook gekozen hebben voor deze opleiding en dat verbindt!
De kosten bedragen € 1288 inclusief examengeld, exclusief aanschaf lesmateriaal, reiskosten. Gespreide betaling in 2 termijnen is mogelijk.

INSTROOMEISEN

  • Voldoende eigen vaardigheid m.b.t. Taijiquan of Qigong
  • Minimaal 5 jaar lessen in Taijiquan of Qigong hebben gevolgd. Indien mogelijk een aanbevelingsbrief van eigen Taijiquan leraar
  • Leeftijd van 23 jaar of ouder
  • In het bezit van VMBO- theoretische leergang of hoger (Mavo of een vergelijkbaar niveau naar oordeel van de toetsingscommissie)
  • Lid van de STN

Inschrijving is mogelijk via deze pagina of via opleidingen@taijiquan.nl
Robert Bosma is Hoofd Opleidingen en Bestuurslid van de STN en Coördinator Opleidingen voor de Rijkserkend Taijiquan & Qigong LMA3 opleiding.

 

Interview met pas-gediplomeerd leraar Leo Raczewski en STN-bestuurslid Judith van Drooge

Judith: Hoe heb jij de opleiding ervaren (Rijkserkende Taijiquan & Qigong opleiding MBO3)?
Ja, Als een hele fijne en leerzame opleiding. De samenwerking tussen de STN en de FOG, waardoor ik stukken van de Karate-mensen en Kendo-mensen heb kunnen zien en ervaren. Dit vond ik ook zeer leerzaam.
Bij Taiji heb ik echt heel veel dingen compleet kunnen maken. Wat ik jarenlang geoefend heb, maar net niet alle informatie had die nodig was om het eigenlijk helemaal goed te doen.
Bepaalde kleine dingen soms die mijn eigen training veel efficiënter hebben gemaakt. Ik heb het idee dat ik nu meer uit mijn training haal dan voor de tijd dat ik de opleiding deed. In de zin van de Chi voelen.

Judith: Mooi, je maakt het echt concreet voor jezelf. Vond je dat je veel tijd moest besteden aan de opleiding? Vond je het makkelijk het in je dagelijkse planning in te passen? De uren die je erin hebt gestoken?
Een jaar of 10 geleden deed ik een opleiding waar ik veel theorie moest bestuderen. Daar had ik het wel een beetje moeilijk mee. De zelfreflectie en het portfolio in deze opleiding kwamen allemaal bij elkaar. Ja, dat vond ik wel lastig. Maar op een gegeven moment heeft mijn zoon mij een beetje geholpen. Hij is 28 jaar en zit ook in allerlei studieprocessen.
Hij heeft mij goede tips gegeven hoe ik dit aan moest pakken. Ja, Handig hé. Altijd fijn als je een beetje feedback krijgt van het thuisfront natuurlijk.

Judith: Maar ook feedback via de opleidingscoördinatoren?
Jazeker. Met name Robert Bosma heeft mij zeker geholpen. Hij had ook altijd een luisterend oor.

Judith: Geweldig. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie.
Dankjewel, ik ben er heel blij mee. Het betekent voor mij ook een stukje persoonlijke erkenning. Voor al die jaren dat ik Taiji gedaan heb. Ik heb het altijd fijn gevonden om te doen. En het is voor mij de moeite waard om het te doen.

Judith: Dus het diploma komt aan de muur? In je school?
Jazeker komt die aan de muur.
Nee, die school die is er op dit moment niet. Ik heb op dit moment geen eigen school. Ik heb allerlei ideeën om ermee aan de slag te gaan. Ik ben in gesprek met een kuuroord in Zuid-Duitsland in de Alpen. En daar zou ik misschien aan de slag kunnen.
Nou dan is dit wel even een steuntje in je rug die je nodig hebt. Zeker in Duitsland wordt dat wel op prijs gesteld. Ze willen toch mensen hebben die bepaalde kwalificaties hebben.

Judith: Ik vond het ook mooi in het voorwoord van de voorzitter van het FOG (Henk Verschuur). Dat er misschien niet zoveel leerstof is maar toch vooral het hart wat daar ligt en de manier van lesgeven. Old school. In Japan en China. De oude traditionele manier van lesgeven op die manier voort kan groeien en hoe moet je dat in deze moderne wereld een papiertje aan geven of testen dat het toch altijd een balans is daartussen.
Ja. Ik denk toch dat het Taiji toch nog heel veel gaat groeien, het aantal mensen die het gaan beoefenen. Ik denk dat dat de toekomst heeft. Ik denk dat dat een hele waardevolle aanvulling is voor de westerse mens. Dat de westerse mens er echt wat aan heeft en volgens mij ook echt nodig heeft. Dit soort stapjes zijn naar bij noodzakelijk om het kenbaar te maken aan het grote publiek.
Dat er ook een bepaalde kwaliteitslabel aan zit dat de mensen die les krijgen er ook vanuit kunnen gaan degene die lesgeeft ook dat ook op een verantwoorde manier doet en weet waar hij het over heeft.

Judith: Dankjewel voor dit gesprek. Heel veel plezier met je diploma. Nogmaals van harte gefeliciteerd.
Dankjewel. Graag gedaan. Ik ben er heel blij mee.

 

Voor de liefhebbers hierbij het eerste deel van het interview met Leo Raczewski en STN-bestuurslid Judith van Drooge: