Beste Taiji-beoefenaar en/of -leraar,

In deze corona-tijd, waarin de Taiji-groepslessen allemaal stil liggen, zijn er mooie initiatieven te ontdekken. Aan één daarvan besteden we in dit bericht extra aandacht.

We eindigen met een oproep en een kans, dus lees het hele bericht…

Samen de Cheng Man-ch’ing vorm oefenen

Voor degenen die bekend zijn met de Cheng Man-ch’ing vorm willen we graag de volgende activiteit onder de aandacht brengen. Redmond Entwistle en Barry Strugatz, filmmakers uit New York en Taiji-beoefenaars, realiseren zich dat we allemaal een aantal moeilijke en mogelijk isolerende maanden tegemoet gaan (Redmond is zelf onder quarantaine i.v.m. het coronavirus).

Daarom hebben ze een initiatief opgezet waarmee we elkaar de komende maanden kunnen ondersteunen en inspireren door gezamenlijk op hetzelfde moment over de hele wereld de vorm te doen.

De opzet is als volgt:

 • Er wordt een korte sessie gehouden, van ongeveer 10 minuten, waar iedereen die bekend is met de Cheng Man-ch’ing vorm aan mee kan doen (waarschijnlijk het eerste gedeelte tot cross-hands).
 • Tevens wordt er elke week een bepaald thema besproken/bediscussieerd. Thema’s lopen uiteen van Tai Chi en filosofie, herinneringen aan Tai Chi masters, Tai Chi principes, massage, etc.. De thema’s kunnen ook achteraf bekeken worden via Youtube.
 • Steeds op woensdag om 8am PDT / 11am EDT / 4pm GMT / 5pm CET / 11pm CST
  (5 uur PM Central European Time is de Nederlandse tijd).
 • Het is niet bedoeld als een vervanging van de online klassen of het dagelijkse oefenen, maar meer als een manier om de spirit er in te houden (zoals bijvoorbeeld het zingen/de muziek in Italië, Wuhan en Spanje).

Voor de goede orde, het wordt niet opgenomen en iedereen is welkom om zich aan te bieden om de vorm te starten. Je kunt er voor kiezen om je eigen camera aan of uit te zetten (als je wel of niet zichtbaar wil zijn voor de andere deelnemers).

Voor deze sessies wordt gebruik gemaakt van Zoom. Je hoeft je niet aan te melden bij Zoom, het is voldoende op onderstaande link te klikken:

https://zoom.us/j/134194096

Password: 578844

Nog wat praktische informatie:

 • Meeting ID: 134 194 096
 • Password: 578844
 • Probeer 5 tot 10 minuten van tevoren in te loggen zodat er op tijd begonnen kan worden (geef niet op als het niet meteen lukt, de eerste paar sessies zal het misschien nog niet zo soepel lopen).
 • In de rechterbovenhoek van het Zoom venster heb je waarschijnlijk de keuze tussen iets als ‘Speaker View’ en ‘Gallery View’. Kies hier Gallery View.

En hoe zit het in Nederland?

Ook Nederlandse Taiji- en Qigong-leraren zitten niet bij de pakken neer.
Van tal van kanten en via diverse (al dan sociale) media horen en lezen we over online initiatieven en ander creatiefs.

Ben jij Taiji- of Qigong leraar en bied je iets aan online of in een vorm die past bij de huidige quarantaine maatregelen?
Reageer dan in het ‘reactiegedeelte’ onderaan dit bericht.

De webredactie plaatst je respons ná de lockdown op de speciale Taiji Corona pagina, waar we de initiatieven per provincie rangschikken en die we vervolgens breder in de aandacht brengen.

Spelregels:

 • maak er geen PR spektakel van, we willen iedereen evenveel aandacht geven
 • geef duidelijk aan wat je aanbiedt, waar en wanneer
 • gebruik algemeen beschaafd Nederlands in je tekstje
 • de webredactie past eventueel teksten aan zodat er een zekere eenheid van de pagina uitgaat
 • geef ook één link naar een pagina of Facebook waar geïnteresseerden meer info kunnen vinden. Als je meer dan 2 links invoert wordt je respons als spam beschouwd door het websitesysteem