Geschiedenis

De ontwikkelingsgeschiedenis van een stichting voor taijiquan in Nederland

De ontwikkelingsgeschiedenis van een stichting voor taijiquan in Nederland

Het begin van de taijiquan in Nederland ligt in 1971. John Jelanezian, die in de leer is geweest bij TT Liang in Boston, onderwijst Phoa Yon Tiong de Yang stijl. Phoa op zijn beurt onderwijst Kwee Swan Hoo, die ook in 1975 van Dr Chi Chiang Tao (een directe leerling van Cheng Man-ch’ing) in Londen les krijgt. In 1979 nodigt Kwee Swan Hoo, William C.C. Chen uit New York uit. Uit deze activiteit ontstaat het idee een organisatie op te richten in Nederland.

In 1982 wordt de Stichting Tai Chi Chuan Amsterdam (STTCA) opgericht door Kwee Swan Hoo en een achttal leerlingen. De STTCA heeft als doelstelling het verspreiden, verbinden en verdiepen van de taijiquan, los van stijl en leraar. Hieruit onstaat uiteindelijk de STN.

Workshops

Als eerste activiteit worden er succesvolle workshops georganiseerd met Benjamin Lo(1982) en William Chen (1983), beiden bekende leerlingen van Cheng Man-ch’ing uit Amerika. William Chen met zijn eigen aangepaste vorm die op veel punten afwijkt van Cheng Man-ch’ing, voelt zich wel thuis in een overkoepelende organisatie als de STTCA. Tot op heden is zijn workshop een jaarlijks terugkerende gebeurtenis in Nederland en is William Chen inmiddels erelid van de stichting.

Lerarenlijst

Naast het uitnodigen van bekende taijiquan leraren legde de STTCA zich ook toe om het veld te overkoepelen. Daartoe werd er in 1983 een lerarenlijst aangelegd, zodat mensen die taijiquan wilde leren konden zien waar in de buurt les werd gegeven. De STTCA legde geen norm naar stijl en kundigheid. Het beoogde effect was alleen om de lesgevers in Nederland in kaart te brengen en te zorgen voor onderling contact.

Pin It on Pinterest