Zondag 22 april was het Bloemencorso in Noordwijk met dit jaar als thema ‘Cultuur’. Wat heeft dat te maken met een demo Tai Chi, zou je kunnen denken. De Chinese ambassade had behalve een prachtige praalwagen met Chinese tempel en witte kraanvogels ook een uur gereserveerd op het podium tegenover het Oranje Hotel op de Koningin Wilhelmina-boulevard.

De Stichting Taijiquan Nederland (STN) onderhoudt sinds november 2017 goede contacten met de Chinese ambassade en als je dan een uitnodiging krijgt om de STN te vertegenwoordigen is dat een grote eer. Tijdens de les hadden Marianne, Carla, Nathalie, Maurits en ik al een paar weken samen de kungfuwaaier 1, de 24-vorm en de wandelstok geoefend, waarna Ha Yin ons aanwijzingen gaf. Krachtige wushu strijdmuziek, afgewisseld met prachtige klassieke Chinese muziek zou de demo omlijsten.

In het voorjaarszonnetje arriveerden we om 15.00 uur bij het luxe, fameuze Oranjehotel waar de stijlvol geklede portier ons naar de Zeezaal verwees voor het omkleden. Het leek een beetje vreemd om in deze eetzaal, met keurig gedekte tafels en chique gasten in de serre, je om te gaan staan kleden, dus we hebben toch maar voor de riante toiletruimte gekozen. We hadden ruim tijd om op het podium stilletjes te oefenen, want het kindertheateroptreden enkele meters verder wilden we niet storen door knallen van onze openklappende waaiers.

Inmiddels maakten we kennis met een Chinese folkzangeres uit de tachtiger jaren die in stadions voor 50.000 mensen had opgetreden en nog steeds de show kon stelen met haar mooie ogen met kunstwimpers, kleurrijke jurk en ravissante voorkomen. We mochten zelfs met deze diva, tevens speakerslady en Chinese luit muzikante op de foto.

De demo verliep naar wens, waarna we de rest van het uur de Chinese danseressen in hun steeds wisselende kleurrijke outfits applaus konden geven. De ene fotosessie na de andere volgde. De voorzitter van de STN, Theo Ypma met echtgenote Karin, bevonden zich ook tussen het publiek en alles en iedereen werd door hem vastgelegd met zijn camera. Inmiddels was het ambassadepersoneel ook gearriveerd en konden we ook met hen kennismaken. De bloemenkoningin van Noordwijk kwam ons na afloop ieder een bos gele tulpen overhandigen. Dit was nog niet alles, want we werden zelfs door de culturele attache van de ambassade, Mr. Yang, uitgenodigd de maaltijd met hen te delen. Met zijn dertienen hebben we genoten van een heerlijk Chinees diner in restaurant Tong Ah met veel water en Tsingtaobier. Uiteraard hebben we vele toasts ‘Gan Bei’ uitgebracht op een goede toekomstige verdere samenwerking.

Nel van Biezen