Workshops

Ook dit jaar kunnen bezoekers weer een aantal boeiende workshops volgen.
Op deze pagina vind je achtereenvolgens een opsomming plus info daarvan, een totaaloverzicht en de plattegrond van Olympos.

Warming up

Een gezamenlijke start van de dag!

Roteren en strekken in verschillende richtingen om het lichaam wakker te maken en de mind klaar om aan de slag te gaan. We gaan gemengde Qigong oefeningen doen voor het beste resultaat, met losmaakoefeningen, Ba Duan Jin en Ji Jin Ying bewegingen. Samen met een ontspannen adem, om de energie en Chi lekker te reguleren en te laten circuleren.

Over Judith van Drooge

Sinds haar 25e beoefent Judith van Drooge Tai Chi Chuan. Door haar volharding en doorzettingsvermogen is zij uitgegroeid tot allround Tai Chi beoefenaar. Meer dan 60 titels staan op haar naam, waaronder Europees- en Wereldkampioen. In 2003 heeft Judith Inner Touch Tai Chi opgericht en geeft zij workshops en presentaties over de hele wereld. Door haar rijke ervaringen beschikt zij over het inzicht om verbanden te leggen tussen verschillende stijlen en vormen binnen Tai Chi. Dit helpt je de oefeningen beter te begrijpen en te doorgronden. Judith is rijkserkend leraar Martial arts (L.M.A.). Ze is gediplomeerd docente en leerling van Grootmeester William Chi Cheng Chen (New York). Ze is erkend Chi Kung leraar door de Chinese Health Chi Kung Association (Beijing).

Judith van Drooge – Inner Touch Tai Chi
www.inner-touch.nl

Pushing Hands

Henk Janssen verzorgt een workshop Pushing Hands, met het accent op “Vrij Pushen“, zoals je dat op meerdere Taijifestivals tegen kunt komen. Bij pushing hands kun je de manier waarop je jezelf mentaal en fysiek georganiseerd hebt, testen en leren verbeteren. Beoefenaars van verschillende stijlen en scholen kunnen zo met elkaar oefenen, ervaringen delen en van elkaar  leren.

Daarnaast is er in de grote zaal een groot deel van de dag gelegenheid voor vrij pushen georganiseerd door Henk Janssen en Tom Vrieling zodat je het geleerde in de praktijk kunt brengen.

www.henkjanssentaijiquan-qigong.nl

Meegaan met de flow – Sensing hands
With our body we speak

Ons lichaam spreekt, de houding, de blik in je ogen.
Hoe ben je gegrond in je intentie en kun je meebewegen zonder jou gronding en intentie uit het oog te verliezen. Kalm blijven en opgewonden zijn tegelijkertijd. De balans weten te behouden.

Tai Chi geheimen

Pushing Hands is elkaar uit balans weten te duwen. Het zijn de meest bekende partner oefeningen van Tai Chi Chuan. Applicaties, bewegingsprincipes worden geïmproviseerd zo ontstaat er een spel: vrij Pushing Hands, voor het beter leren aanvoelen van de ander.

Intuïtief vrij bewegen. Iedereen heeft zijn eigen natuurlijke reactievermogen. Hoe reageer je op situaties, bijv. druk van buitenaf? Heb je toegang tot je instinct of gebruik je altijd de filter van het denken waardoor je emoties een reactie beïnvloeden. En hoe reguleer je dan deze emoties? We zijn spiegels voor elkaar en kunnen van elkaar leren. Elke actie heeft een reactie. We testen je gronding en onderzoeken de voordelen van ontspanning, lichaamshouding en ademhaling.

Over Judith van Drooge

Judith van Drooge staat sinds 2002 aan de top met Pushing Hands, ze heeft handige tips voor wedstrijdtraining en laat je graag ervaren wat er met Pushing Hands mogelijk is. Sinds haar 25e beoefent Judith van Drooge Tai Chi Chuan. Door haar volharding en doorzettingsvermogen is zij uitgegroeid tot allround Tai Chi beoefenaar. Meer dan 60 titels staan op haar naam, waaronder Europees- en Wereldkampioen. In 2003 heeft Judith Inner Touch Tai Chi opgericht. Door haar rijke ervaringen beschikt zij over het inzicht om verbanden te leggen tussen verschillende stijlen en vormen binnen Tai Chi. Dit helpt je de oefeningen beter te begrijpen en te doorgronden. Om geaard te kunnen zijn heb je verbinding nodig met jouw innerlijke natuur. Kom zelf ervaren wat zij voor jou kan betekenen.

Judith van Drooge – Inner Touch Tai Chi
www.inner-touch.nl

Tree Time Chi Kung

This class is an exploration of the ‘cheng bao zhuang’: the chi kung posture of the carrying embrace.
In order to embrace something precious and offer firmness the arms move inward.
In order to release and to allow freedom the arms move outward.
A seemingly static chi kung posture consist of two opposing movements.
In the life of trees many such contradictory pairs of forces can also be observed.

About Raquel Jesus

Raquel Jesus (1976) is a chi kung instructor, co-founder of tree time chi kung and a prenatal therapist. She practices zhan zhuang chi kung for more than 15 years. Nature is her ultimate teacher. She grew up in the Portuguese country side, near the ocean. Currently she lives with her family in a small forest at the east of the Netherlands.

Raquel Jesus
Tree Time Chi Kung Practitioner and Teacher
treetime-chikung.org

Workshop Taijiquan Stok

Stokworkshop - Mark van den Berg

Alles in de natuur groeit, we groeien als mens en we groeien als persoon. De stok, een speer of hellebaard leert je o.a. focussen en je bewustzijnsveld vergroten. Tijdens de workshop gaan we aan de slag met technieken en principes rondom de lange stok.
We trainen dit individueel en met anderen op verschillende manieren. Wat gebeurt er aan de binnen- en buitenkant van je lijf? Welke Taiji principes kom je tegen? Welke toepassingen liggen er achter een beweging? Waar ligt je aandacht? Je focus? Je bewustzijn? En laten we vooral de ander niet vergeten, je trainingspartner en de rest van de groep. Kortom een continue afwisseling tussen spelen, ontdekken, leren en groeien.

Over Mark van den Berg

Mark maakte kennis met Taijiquan zoals het in Nederland veelal gedoceerd werd; met de nadruk op balans en rustige bewegingen. Maar hij merkte al snel dat hij geïntrigeerd raakte door de zelfverdedigingskant van de sport. Mark brengt zijn diepgaande kennis over op zijn taiji-leerlingen met ruimte voor ieders ontwikkelingssnelheid, geeft hierbij betekenis aan de zacht uitgevoerde bewegingen van Taijiquan en legt daar doel en intentie achter. Dat kan zowel fysiek als mentaal zijn. Als het enkel gaat om de beweging is het (zoals hij het zelf zegt) ‘slechts een dansje’, maar als de intentie erbij komt dan gaat er een wereld voor je open.

Marks website

Inward Martial Arts

Foto (c) Pavel Ananich

Deze workshop is gericht op de Inward Formule, het kloppende hart van de Inward Methode. Deze formule vormt een moedersleutel tot het belichamen van Taiji. Het adresseert de cruciale, meest voorkomende fouten die het leerproces onnodig enorm vertragen of zelfs helemaal voorkomen. Zowel beginners als doorgewinterde exponenten van Taiji zullen door middel van deze formule een helder inzicht krijgen in de volgorde van de benodigde elementen om Taiji te belichamen. Het toepassen van de Inward Formule biedt een duidelijk stapsgewijs ontwikkelingsplan en leidt tot een bevrijding van het gevecht met zwaartekracht. Vanuit hier is pure, authentieke groei mogelijk.

T’ai Chi – het ritme van vrijheid en vreugde

Stap voor stap gaan we ons eenvoudige bewegingen vanuit T’ai Chi eigen maken; alleen en in interactie.
Verzachten en verbinden. Vertragen, loslaten, je zintuigen wakker maken. In de ruimte en met elkaar. Een samenspel van energie, ontspannen en interactie.
Aspecten van de vorm, applicaties, push hands en boksen komen aan de orde.
From nothing to something… and back again.
Alle niveaus, ook echte beginners, zijn welkom.

Laura Stone oefent Yangstijl T’ai Chi Ch’uan volgens Grootmeester William C. C. Chen, haar hoofdleraar. Zij is gefascineerd door het zachte geaarde contact, het vloeiende bewegen en het creëren van de ruimte. Alles om de verbinding met onze natuurlijke kracht op te wekken.
Haar hele T’ai Chi leven (sinds 1972) zoekt ze manieren om iedere student de essentie van T’ai Chi te laten ervaren. Dit in een sfeer van openheid en zachtheid.

Meer info over The Studio T’ai Chi in Deventer en haar levensloop vind je op www.thestudiotaichi.nl

Introductie in de Golden Flower Fast Form

Hoewel veel mensen denken dat de Taijiquan vorm altijd langzaam gedaan wordt, bestaan er ook snelle variaties. In traditionele familiestijlen (bv. Chen, Yang en Wu) van Taijiquan worden beide beoefend. De snelle vormen zijn meestal meer martiaal, maar wanneer je Taiji voornamelijk beoefent voor gezondheid, is het ook aan te raden om een snellere variant te beoefenen.

Job Koesoemobroto is een zeer ervaren Taiji leraar van de Internationale Golden Flower Tai Chi School, hij geeft altijd een goede mix van serieus hard werken en ongecompliceerd plezier. In deze workshop geeft Job een introductie door van de Golden Flower Fast Form, een martiale vorm met vele vecht-toepassingen in combinatie met vele gezondheidsaspecten.
In deze vorm verweeft Job ook elementen van Xing-Yiquan en Baguazhang.

In de serie STN Verdiepingsworkshops geeft Job Koesoemobroto vele facetten van de brede leer van Taijiquan door aan Taiji leraren en gevorderde studenten (zie STN website http://www.taijiquan.nl/verdiepingsworkshops-voor-taiji-docenten).
Deze workshop is ook toegankelijk voor beginnende Taiji’ers.

Interactieve lezing “Stress, Trauma en het heilzame effect van Taijiquan”

Ronald de Caluwé

De laatste decennia zijn er veel wetenschappelijke ontdekkingen gedaan over de werking van ons zenuwstelsel en het stresssysteem, in relatie hiermee nieuwe inzichten over trauma en wat de rol van ons lichaam daar is. Veel beoefenaars van Taiji hebben ervaren dat lichaam en geest invloed op elkaar hebben, iets wat de oude Taoïsten natuurlijk al lang wisten en geprobeerd hebben over te brengen in hun lessen.

In deze interactieve lezing gaat Ronald de Caluwé een aantal van deze wetenschappelijke ontdekkingen presenteren, relaties leggen met wat er in een Taiji les zou kunnen gebeuren en waarom Taiji eigenlijk best een heel geschikte oefenvorm is om je stresssysteem te kalmeren en meer in het reine te komen met wat we dan noemen “oude pijn”.

Naast de presentatie doen we een of meerdere geleide meditatie(s). Er is (beperkt) ruimte voor vragen en de lezing is geschikt voor mensen zonder ervaring met Taiji, maar wél interesse.

Over Ronald de Caluwé

Ronald de Caluwé is Taiji- en Qigong-leraar, mindfulness- en compassietrainer en traumacounselor. De laatste jaren onderzoekt hij vooral de helende kwaliteiten van Taiji, zowel in de zachte- (bijv. de meditatieve beweging) als in de minder zachte aspecten (bijv. het Taiji-boksen).

Hij geeft zijn lessen in trainingen in Zutphen, zie www.relaxmore.nl

Qigong voor innerlijke groei

Graag laat Petra jou tijdens deze workshop de kracht van Qigong ervaren. Je gaat verschillende Qigong oefeningen, aan de hand van het thema Groei, beoefenen. Deze workshop zal je moeiteloos ervaren als één bewegend en rustgevend moment. Aan het einde gaat ze samen met jou over naar een zittende meditatie.
Petra neemt je graag mee in haar enthousiasme over Qigong. Ogenschijnlijke simpele oefeningen blijken zeer effectief. Ervaar zelf de kracht én de groei.

Over Petra Koolen

Petra is werkzaam als Qigong docente, als (bewustzijns)coach en workshopfacilitator. Haar doel is om mensen te begeleiden naar een dieper begrip van henzelf. Innerlijke rust, wijsheid en liefde is namelijk in ieder van ons te vinden. Qigong is een van de methoden die zij gebruikt om mensen aan te moedigen om hun aandacht naar binnen te richten. In haar Qigong trainingen wordt niet alleen gefocust op ontspanning, zelfheling en beweging, maar ook op bewustwording. Hiervoor behandelt zij binnen haar lessen afwisselende thema’s.
Voor meer informatie www.kochi-qigong.nl

Growing to ultimate freedom needs to go through strict rules

Waneer er sprake is van “growing to ultimate freedom needs to go through strict rules (of Taijiquan)” zou je bijvoorbeeld kunnen merken tijdens de pushing-hands oefening dat je eigenlijk helemaal vrij bent. De vrijheid die “vier ounce die duizend ponden kunnen neutraliseren”. Maar men moet dan de “jing” hebben en beheersen. Voordat men dit kan bereiken, moet men veel strenge regels nauwkeurig volgen.

In deze workshop gaan we o.a. oefenen met “jing en de ontwikkeling van jing”.

De meditatieve en spirituele aspecten van het oefenen van taiji houdingen

Tai-chi en taiji zijn twee woorden voor hetzelfde; een leer over de harmonie tussen Yin en Yang. In het westen gebruiken we de term tai-chi voor de bewegingsleer of vechtkunst die oorspronkelijk tai-chi chuan (taiji quan) heet. Tai-chi chuan is dus een oefensysteem om te leren bewegen en vechten met behulp van YinYang principes.

Met behulp van die principes leer je bijvoorbeeld inspanning en ontspanning te combineren om je energie efficiënter te gebruiken. Een andere toepassing is het in harmonie te brengen van geest en lichaam, zodat je acties in het dagelijks leven effectiever worden.

In deze boeiende workshop gaan we hiermee oefenen.

Introductie Wu stijl Taijiquan

De grondlegger van de Wu stijl was (Wu) Quanyou, hij leerde Taijiquan van Yang Luchan en Yang Panhou. (Wu) Quanyou had 2 bekende leerlingen: zijn zoon Wu Jianquan en Wang Mao Zhai. De Wu stijl heeft 3 bekende richtingen:

  • De Noordelijke Wu stijl die grotendeels in Beijing wordt beoefend volgens de stijl van Wang Mao Zhai;
  • De Zuidelijke Wu stijl die grotendeels in Shanghai wordt beoefend volgens de stijl van Wu Yinghua (de dochter van Wu Jianquan) en Ma Yueliang;
  • De Zuidelijke Wu stijl die grotendeels in Hongkong wordt beoefend volgens de stijl van Wu Gongyi (de zoon van Wu Jianquan).

Alle 3 de richtingen van de Wu stijl hebben dezelfde inhoud met kleine verschillen, en hebben allemaal de open hand vormen, de wapenvormen en pushing hands.

Wat gaan wij doen in deze workshop

  • De verschillende typische Wu standen bespreken;
  • De volgorde van bewegen in onze stijl (het handen – taille – voet), met een paar bijbehorende oefeningen;
  • En wie weet als de tijd het toelaat een stukje vorm, of wat Tui Shou.

Lees meer info over Loek Kawilarang en Richard Zwaart

Programma

Klik voor een grote PDF weergave.

Plattegrond

Klik hier voor een plattegrond in PDF.

Scroll naar boven