T’ai Chi Chuan School Nijmegen

Leer der gezondheid bevorderende Chinese bewegingsleer.

T’ai Chi Chuan School Nijmegen is 25 jaar geleden opgericht door Resi Messelink. Ooit als verpleegkundige werkzaam in de gezondheidszorg wilde ze bijdragen aan het genezen van zieke mensen. Het ‘willen genezen’ van die zieke mens veranderde langzaam in het inzicht dat voorkomen eigenlijk beter is dan genezen.

Door de opleiding tot T’ai Chi-docente groeide de overtuiging dat de mens over zelfgenezende kwaliteiten beschikt en in staat is dat vermogen bij zichzelf wakker te maken. Elk mens kan die kwaliteit op zijn/haar eigen manier ontdekken. Bij Resi kun je het leren!

Gedurende 20 jaar heeft Resi een heel eigen lesmethode ontwikkeld en is de school gestaag gegroeid. Leerlingen blijven vaak jarenlang T’ai Chi beoefenen onder haar leiding, soms wel langer dan 20 jaar.

Een unieke lesmethode

De lesmethode binnen de T’ai Chi Chuanschool is onderscheidend in de wereld van Yoga, Mindfulness, T’ai Chi en Zen op de volgende onderdelen:

 1. De leermeester geeft gereedschap voor het leren omgaan met spanning, dreiging en angst.
 2. Het leerproces gaat op basis van gelijkwaardigheid en respect.
 3. Beginnende en gevorderde leerlingen werken samen.
 4. Tai Chi is dynamisch.

Ad 1

T’ai Chi is het actief ontspannen van lichaam en geest volgens de eeuwen oude Oosterse bewegingsleer T’ai Chi Chuan. Het is een combinatie van: meditatie, oefeningen en vechtsport.
(Zelfverdediging), die bij de juiste uitvoering leidt tot directe ontspanning en het verkrijgen van meer energie. Met behulp van de oefeningen van Resi kun je leren dit toe te passen in het dagelijks leven. T’ai Chi is ‘down to earth’.

Ad 2

Leermeester en leerling zijn in het proces van leren gelijkwaardig aan elkaar. Iedereen beoefent T’ai Chi op een eigen en unieke wijze. Het doen van T’ai Chi is iets intrinsieks, het kan alleen van binnenuit komen. Een van boven opgelegde methode werkt daarom niet. Alleen door wederzijds respect kunnen leermeester en leerling zichzelf verder ontwikkelen.

Ad 3

Het lijkt verwarrend, maar toch werkt het zeer goed: binnen één-en-dezelfde groep werken alle nivo’s samen.
Beginnende leerlingen krijgen energie van de gevorderden. De gevorderde, die uitleg geeft op het nivo van de beginner, vervalt daardoor niet in routine. En: in overdrachtelijke zin leer je het meest.

Zelf uitleg geven aan anderen verrijkt je inzicht.

Ad 4

T’ai Chi is niet statisch, maar dynamisch.
Door het werken met de 4 principes: ontspanning, vol en leeg, bewegen vanuit het midden en het maken van structuur, raak je in balans. Daardoor kun je meer harmonieus in het leven staan. Het leidt op den duur tot een betere houding, sterke botten, spieren en bindweefsel. Je leert tegelijkertijd voelen, ervaren en afstemmen. Elke dag voelen de oefeningen weer anders aan.

T’ai Chi is voor elke leeftijdsgroep

Elk mens kan werken met de principes van de T’ai Chi.
De bewegingen hebben een zachtaardig en vriendelijk karakter, waardoor iedereen tot op zeer hoge leeftijd aan deze vorm van bewegen deel kan nemen. Zonder te forceren, zonder door pijngrenzen heen te gaan.

Resi Messelink heeft programma’s voor verschillende doelgroepen ontwikkeld.

Heel speciaal is wel de lesvorm genaamd T’ai Wheels, voor mensen in de rolstoel. In het Oud Burgeren Gasthuis wordt, met behulp van de fysiotherapie, met veel humor en energie, geprobeerd te ontspannen. Dus ook wanneer je fysieke vermogens beperkt zijn geraakt.

Een andere doelgroep vormen de kinderen van 8-12 jaar. In speciale clinics, waarin de kinderen de gedaante aannemen van een dier, wordt op speelse wijze gewerkt aan concentratie en ontspanning.

Andere diverse groepen:

 • Radboud Universiteit Nijmegen, zowel medewerkers van het academisch ziekenhuis als universiteit.
 • Caldarium: verwerking en versterking voor kankerpatiënten.
 • Eindexamenleerlingen van het Merletcollege Nijmegen.
 • Mensen met beperking zoals bij reuma, na beroerte, infarct etc.
 • Regulier 16-60
 • Ouderen 50+ -100
 • Individuele begeleiding

De lessen worden op verschillende locaties gegeven. Kijk op de website voor introductielessen in de buurt.

 • RUN
 • Hazenkampseweg
 • Cordium Bottendaal
 • Vijverhof, OBG (Oud Burgeren Gasthuis), Boszicht
 • Op locatie
T’ai Chi Chuan School Nijmegen
De Ruyterstraat 65
6512GB Nijmegen
Nederland
Scroll naar boven