Op 16 september organiseerde de STN, evenals voorgaande jaren, een jury- en vrijwilligersdag. Een dag voor alle mensen die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor de STN. Na onderstaande beschrijving geven we nog een kleine foto-impressie.

De ochtend bestond uit twee delen voor de juryopleiding. Ineke Bouman verzorgde met de uitleg over een moderne waaiervorm het eerste deel van de jury training. Een mooie professionele presentatie, met een veelheid aan informatie over deze waaiervorm. Ook werd uitgelegd wat de relatie is tussen het bewegen op muziek en verschillende beweegdisciplines.
Rob Völke vertelde daarna over de geschiedenis van- en over praktische vaardigheden met het zwaard.

Een boeiende ochtend! Na de training was men verbaasd over de veelheid van kennis die Rob Völke en Ineke Bouman lieten zien en deelden. Van een afstand voelde je hoe de interne bewegingen met kracht en precisie werd uitgevoerd.

Deze training was zeer de moeite waard,  Ben je geïnteresseerd in deze trainingen, meld je dan aan als geïnteresseerde. Je ontvangt dan een uitnodiging voor het bijwonen van een jury-training.

’s Middags werden we door Tom Vrieling  en Anke van Hartevelt meegenomen in een inspirerende reis door de pushing hands.

Tom Vrieling is van 2003 tot 2007 bij Tai Chi Ch’uan Vereniging Sung o.l.v. Loek Kawilarang  gestart met het leren van taijiquan (Yang stijl en later Wu stijl). In 2007 is Tom naar Duitsland verhuisd, waar hij een paar jaar bij Lauren Smith heeft getraind. Tom’s grote liefde is het pushing hands (tui shou). Hij is al vele jaren Nederlands (STN) kampioen en is ook tijdens de Open Duitse Tai Chi Kampioenschappen in Hannover Duits kampioen geworden.

Anke van Hartevelt is via haar moeder in aanraking gekomen met taiji. Als tiener vond ze dat langzame bewegen maar niks. Die wapens en dat martiale, dat trok wel. Haar taiji-reis begon dan ook met diverse wapenstijlen en daarna Sanda. Later zijn de handvormen en pushing hands pas gekomen. Inmiddels heeft ze vier studiereizen naar China gemaakt. De wedstrijden, o.a. met het Nederlands Taiji Team, brachten haar dwars door Europa en uiteindelijk naar Taiwan.

Inmiddels heeft ze de stijl gevonden waarin voor haar alles samenkomt: yin en yang, kracht en ontspanning, meditatie en martial arts. Voor Anke ligt dit alles in Wudang PTCC in de lijn van Cheng Tin-hung/Dan Docherty/Paul Silfverstråle.

Tijdens de workshop werd er gewerkt aan een goede houding. Je gebruikt je lichaam zo efficiënt mogelijk, waardoor je kracht makkelijk opbouwt en absorbeert. We gingen aan de slag met pushing hands om je houding te testen en te verbeteren. Vervolgens werd er dieper ingegaan op de wedstrijden zoals die op de STN dagen plaatsvinden.

De dag werd afgesloten met een Chinese maaltijd, aangeboden door de STN

Er zijn vele taken die binnen de STN vervuld moeten worden. Mocht je volgend jaar onze gast willen zijn op de STN vrijwilligersdag meld je dan aan als vrijwilliger via deze link.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Robert Bosma.