Thema Festival 2023: Groeien in vrijheid

Copyright Jan Boeren

Groeien in vrijheid

Door Job Koesoemobroto

Groei is een natuurlijk principe. Alles in de natuur groeit, het heelal groeit, wij als mens willen groeien in onze kennis en vaardigheden. Iedereen die taijiquan en/of qigong beoefent wil groeien en ontwikkelen. In de lente is alles in de natuur aan het groeien. Omdat ikzelf de laatste maanden niet veel in de tuin kon doen, zie ik het gras met de dag groeien. In ons oefenveld staat het gras inmiddels kniehoog!
De lente is de hout-fase in ons bestaan: groen, groei, ontwikkeling en vooruitgang. Alles en iedereen in de natuur wil groeien. Totdat de metaal-fase intreedt en de natuur zich wil terugtrekken. Maar dat is stof voor een ander artikel.

Er wordt weleens gezegd dat als je stopt met leren, je snel oud wordt. Ik ben het daar roerend mee eens. Wanneer je jezelf blijft ontwikkelen, nieuwe uitdagingen aangaat en doorgaat met leren mag je wel klimmen in jaren, maar oud word je niet.
Het simpele feit dat je dit artikel leest, wil voor mij zeggen dat jij ook deze leefregel volgt. Chapeau!

Vanuit het bestuur van de STN willen we graag iedereen die taiji en/of qigong beoefent, of je nou net begint of al jaren lesgeeft, ondersteunen in hun leerproces. Op dit moment verzorgen we de LMA-opleiding, geven we verdiepingsworkshops voor gevorderden en zijn we nu al aan de slag met de organisatie van het jaarlijkse taiji-festival.

We leven hier in Nederland in relatief grote vrijheid. Er is veel strijd aan voorafgegaan om dat te bereiken. Op 5 mei ben ik naar de herdenking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam geweest om iedereen te eren die gestreden heeft voor onze vrijheid. Mijn beide ouders hebben in de 2e wereldoorlog in Nederland in het verzet gezeten. Ik ben hun en alle andere strijders voor vrijheid bijzonder dankbaar.

Wat heeft dat met taiji en qigong te maken? Ten eerste omdat we hier in Nederland de vrijheid hebben om taiji en qigong te kunnen leren en beoefenen. Ook zijn we vrij om de school, stijl en stroming te kunnen kiezen die het beste voor ons werkt. Of je nou qigong doet voor ontspanning, taijiquan beoefent om vechttoepassingen te leren, of dat je je spirituele zelf wilt ontdekken. We hebben hier de mogelijkheid om dit allemaal te kunnen ontdekken.

“Martial Art is Self-Expression”
Bruce Lee

Een prachtige spreuk, vind ik zelf. Om tot volledige zelfexpressie te kunnen komen, zal je moeten werken aan het losmaken van wat jou tegenhoudt. Of dat nou fysiek, emotioneel of mentaal is, wanneer je de blokkades die jou tegenhouden om vrijheid in jouw bestaan te ervaren kunt afbreken, maak je de weg vrij voor jouw zelfexpressie. Je kunt je energie vrij laten stromen waardoor je een natuurlijke staat van gezondheid en levensgeluk kan bereiken.
Taijiquan en qigong zijn bijzonder mooie en krachtige methodes op de weg naar meesterschap over de kunst van het leven.

Het Taiji-Festival in november zal in het teken staan van “Groeien in Vrijheid”. Of je nou meedoet aan de wedstrijden Pushing Hands of Vorm, we willen je graag ondersteunen in jouw eigen leerervaring. De workshops die op dit festival worden gegeven zullen natuurlijk ook in dit teken staan. Alle leraren zullen jou iets meegeven waardoor je groeit en meer vrijheid ervaart in lichaam, geest en alles daartussen.

Staat zaterdag 18 november al in je agenda? 😉

Foto: (c) Jan Boeren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven