The Experience of Daoism in Dutch Taijiquan, Qigong and Healing Tao

Inleiding

Het is alweer bijna een jaar geleden dat Lisanne van Haften een oproep plaatste op deze site voor haar onderzoek naar de beleving van Taichi, Qigong en Healing Tao in Nederland. Zij onderzocht hierbij onder andere de rol van taoïsme in deze beleving. Dit alles ten behoeve van haar Master thesis aan de Universiteit van Leiden.

Het onderzoek is inmiddels afgerond en Lisanne deelt hieronder met ons de resultaten.

De studie

Lisanne heeft ons twee versies van haar eindwerk gestuurd: een volledige versie in het Engels en een verkorte Nederlandse. De korte versie van de scriptie behandelt het onderzoek voor de master Asian Studies. Hierin onderzocht Lisanne de ervaring van Daoïsme in Nederland onder beoefenaars van drie bewegingspraktijken: taijiquan, qigong en Healing Tao. De studie beschrijft hoe deze oude Chinese traditie zijn plaats heeft gevonden in het dagelijks leven van de beoefenaars van deze drie “Daoïstische” bewegingspraktijken en hoe de beoefenaars hierbinnen het Daoïsme ervaren.

Sinds de tweede helft van de vorige eeuw hebben Chinese tradities een andere plaats gekregen in de westerse samenleving. Waar deze tradities eerst werden gezien als vastgevroren in de tijd, met slechts historische waarde, worden ze nu gezien als tradities met hedendaagse waarde, waar men veel van kan leren. Dit heeft onder andere geleid tot het zogenoemde “Amerikaans Daoïsme”.

Ondanks dat het Amerikaans Daoïsme uitgebreid is bestudeerd, is er weinig onderzoek gedaan naar de invloed van Daoïsme in de populaire context in Europa. In dit onderzoek heeft Lisanne daarom een beschrijvende analyse gedaan naar de Daoïstische principes en tradities in haar eigen land: Nederland. Door de tijd- en ruimtebeperking van de scriptie, is dit onderzoek gefocust op drie bewegingspraktijken met een Daoïstische basis en een belangrijke rol in het Amerikaans Daoïsme: taijiquan, qigong en Healing Tao.

Een korte conclusie

In de Nederlandse versie van haar scriptie eindigt Lisanne met deze conclusie.
In het kort wordt Daoïsme in Nederland onder beoefenaars van taijiquan, qigong en Healing Tao vooral ervaren als een praktische handleiding en doet het dienst als een basis voor de bewegingspraktijken. Een significante groep aan beoefenaars ervaart Daoïsme als een levensfilosofie en vindt dat deze overal toepasbaar is. Het beschrijft de wereld om hen heen zonder een sterk geloof te hoeven hebben in iets. Sommige beoefenaars verbinden Daoïsme en hun bewegingspraktijken sterk met een Chinese oorsprong, terwijl anderen meer nadruk leggen op de het universele karakter van de onderliggende principes. Voor alle beoefenaars echter geldt een en hetzelfde principe:

Oefening baart kunst.

Dank je wel, Lisanne, voor het beschikbaar stellen van je werk als download op deze site. Wij wensen je veel succes toe in je verdere carrière!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven