Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018 – Een verslag

Het Nederlandse Tai Chi team – Inner Touch Tai Chi – heeft het uitstekend gedaan op het Wereld Toernooi in Taipei. Super trots op deze reizigers en hun resultaten. Nederlands Tai Chi team: out standing prizes!
Totaal 7 Gouden medailles, 5 Zilver & 4 Brons.

De World Cup 2018 werd gehouden in Tapei City Dome Gymnasium. Dit jaar weer groter dan voorheen, met meer goed gevulde competities. Er deden Tai Chi beoefenaars mee in 258 teams uit 21 landen: Argentinië, Australië, België, China, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Hong Kong, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Macau, Maleisië, Nederland, Zuid-Afrika, Rusland, Spanje, Zweden, de VS, Oekraïne. Totaal meer dan 10.000 mensen!

De Nederlandse resultaten

Wereldkampioenschap

[fusion_checklist icon=”fa-check fas” iconcolor=”#6fc111″ circle=”” circlecolor=”#ffffff” size=”17px” divider=”” divider_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Arnout van Ruitenberg: Zilver handvorm[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Mark van den Berg: Brons push hands[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Mirke de Kruijf: Zilver stokvorm + Goud push hands[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Judith van Drooge: Brons zwaardvorm + Brons sabelvorm + Zilver handvorm + Goud push hands[/fusion_li_item][/fusion_checklist]

International Champion

[fusion_checklist icon=”fa-check fas” iconcolor=”#6fc111″ circle=”” circlecolor=”#ffffff” size=”17px” divider=”” divider_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Arnout: Goud handvorm[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Mark: Goud waaiervorm[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Mirke: Goud stokvorm + Brons waaiervorm[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Judith: Zilver zwaardvorm + Goud sabelvorm + Zilver waaiervorm + Goud handvorm[/fusion_li_item][/fusion_checklist]

 

Bekijk een filmpje van deze sporters:

 

Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018

Drie deelnemers vertellen

Judith van Drooge - Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018 - Een verslagJudith van Drooge – Elke keer weer een uitdaging. Een wereld reis en een wereldse ervaring rijker + een wereldtitel. Totaal heb ik 8 medailles mee naar huis kunnen dragen. Ik voel me bevoorrecht en een gezegend mens. “This is not a coincidence or beginners luck anymore. Talent and skills are imbedded in my system and found a way to show itself. I’m thankful for all who is standing by my side this tournament.”

Vaak wordt me gevraagd waarom doe je aan wedstrijden mee? Een belangrijk gedeelte van je Tai Chi training is gericht op je emotionele huishouding en het zenuwstelsel om rustig en ontspannen te verblijven in het bestaan. Adequaat te reageren op wat het leven te bieden heeft. Met een gezond lichaam, binnen jou eigen vermogen, te ondernemen en te creëren.

Door situaties die het leven ons geeft worden we regelmatig beïnvloed, misleid en of van ons stuk gebracht. We hebben training nodig om dit bijtijds te weten om bij te kunnen sturen. Een wedstrijdsetting beidt ons een situatie welke veel van onze zenuwen en emoties prikkelt. Een ideaal trainingsmoment dus om je Tai Chi op een hoger niveau te brengen, aan te scherpen en of te optimaliseren. Dit is niet een setting die je kunt naspelen of net kunt doen alsof. Zo werkt dat niet bij ons mens zijn, de zenuwen of emoties komen dan gewoon niet.
Ik zoek en spoor vaak mensen aan om juist deze setting (wedstrijden) te omarmen en daarmee dus de uitdaging aan te gaan met zichzelf en dit trainingsmoment te waarderen, ongeacht de uitkomst. Hoe vaker je iets doet hoe meer gecontroleerd het je afgaat; en de zenuwen weet te bedaren.

De wereldkampioenschappen zijn “The next level”

Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018 - Een verslagHet hele Nederlandse Tai Chi Team heeft het uitmuntend gedaan. De school Inner Touch Tai Chi die deze reis heeft geïnitieerd is dan ook bekroond met een “Outstanding Price” door de World Tai Chi Chuan federatie. Het evenement vond plaats 27 & 28 oktober in de Arena in de binnenstad van Taipei. 10.000 deelnemers uit meer dan 20 verschillende landen waren vertegenwoordigd. Een mega-happening verzorgd door The World Tai Chi Chuan Federation.

Ondanks de overweldigende drukte liepen de wedstrijden vrijwel stipt op tijd. Zoals je weet zijn er heel veel verschillende Tai Chi stijlen en vormen en kom je natuurlijk niet alle 10.000 mensen tegen op de mat of in het veld. Los van stijl werden de poules ingedeeld in leeftijdscategorieën, mannen en vrouwen apart (ook bij vorm lopen) en gewichtscategorie.

Op de zaterdag stonden de wapenvormen op het programma en zondag de handvormen, Pushing Hands liep door gedurende de 2 dagen. Het was super om support te krijgen van mijn dochter, zij heeft ons allen er doorheen geloodst. Een extra paar oren en ogen heb je echt nodig. Wanneer we waar moesten zijn en wat we moesten doen, lunch voorschotelen etc., zodat wij ons 100% konden richten op de wedstrijden. En dat hebben we alle vier die Nederland vertegenwoordigden in Taiwan heel goed gedaan.

Ik ben trots en blij met mijn nieuwe Titels, nummer 1 Pushing Hands en een 2de plek voor mijn Tai Chi Chuan handvorm + 3de plek zwaardvorm allen yang stijl – William C. C. Chen. Dit waren voor mij nadrukkelijk aanwezige trainingsmomenten. De pushing hands wedstrijd die ik speelde trok de aandacht van verschillende trainers/ leraren, daar waar push hands vaak snoei hard gaat tijdens wedstrijden, en daar hadden wij ook voor getraind, wist ik de Tai Chi principes goed toe te passen.

Ontspannen blijven, stil en stabiel en razend snel reageren

De ontmoetingen met oude en nieuwe Tai Chi vrienden was een onderdompeling in liefde. De sfeer tijdens de wereldkampioenschappen is heel gemoedelijk en alle Europese teams supporten elkaar en moedigen elkaar aan als hun eigen. Zo ontstaat er binnen de gevoelssfeer 1 groot Europees team.

Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018 - Een verslag

De reis na de wedstrijden maar vooral ook de trainingen in het park voor de kampioenschappen zijn de geschenken en maken alles bij elkaar een onvergetelijke gebeurtenis. De uitwisselingen met push hands scholen en hun hartelijke ontvangst. De trainingen en support van Rosa Chen voor en tijdens de wedstrijden. Van haar heb ik mijn sabelvorm geleerd, waar ik derde mee ben geworden op het wereld toernooi. Ook hebben we met haar de Ba Duan Jin opnieuw verfijnd.

Wanneer je eenmaal buiten Taipei bent is Taiwan een prachtig natuurgebied met vele nationale parken, hot Springs en marmeren bergen. De tempels en pagodes op de bergen zijn adembenemend en zorgen voor prachtige plaatjes. Al met al was het een sprookjesachtige reis in zo een andere wereld, net een parallel universum.

Over 4 jaar gaan we weer, 2022 jaar van de Tijger, en wie zich aangetrokken voelt voor “The next level” kom naar Inner Touch Tai Chi.

Judith van Drooge

Mirke de Kruijf - Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018 - Een verslagMirke de Kruijf – Wat een overweldigende ervaring was het om deel te nemen aan het WK Tai Chi in Taiwan. De enorme hoeveelheid deelnemers die een gezamenlijke passie voor Tai Chi delen en dit uitdragen tijdens deze 2 dagen. Los van het competitieve deel staat vooral de uitwisseling centraal, het delen van ervaringen waarbij de beoefening van Tai Chi taaloverstijgend is. Twee dagen van uitersten in emoties, beleving, (ont)spanning en prestaties. Het ultieme yin en yang waarbij alles elkaar aanvult en niets los te koppelen is. Trots op de prestaties maar vooral blij met de weg er naar toe. Een weg waar nieuwe in- en vooruitzichten zich ontplooiden. De voorbereiding, het samen trainen, werken aan de mind-set en vooral het plezier zijn allemaal factoren die verder gaan dan het WK en ik bij me draag, koester en mee kan nemen in mijn verdere trainingen.

Het kennismaken met de Taiwanese cultuur en natuur was een extra cadeau. Wat een vriendelijke mensen en een schitterend land is het. Ook hierin waren de uitersten steeds weer aanwezig. De immense drukte van de wereldstad Taipei waar alles 24/7 doorgaat en de verstilling in de tempels. De indrukwekkende marmerbergen en de eindeloosheid van de oceaan. De diversiteit in het eten, de tot in detail uitgewerkte symbolieken die je overal tegenkomt en de vriendelijke uitnodiging om hier kennis mee te maken. Ik ben dankbaar voor het geweldige reisgezelschap waarmee ik dit alles heb kunnen ervaren en delen. De grootste dank en respect gaan naar mijn fantastische meester en coach Judith, die deze onvergetelijke ervaring mogelijk heeft gemaakt.

Mirke de Kruijf

Arnout Ruitenberg - Taiwan World Tai Chi Chuan Championship 2018 - Een verslagArnout Ruitenberg – Focus: de ‘mental game’ voor het WK in Taipei. Alle grote steden hebben het. Ze brengen je uit evenwicht door de hoeveelheid geluiden, beelden en geuren. Taipei is zo’n grote stad. Een stoplicht dat op groen springt, zorgt voor een orkaan aan scooterlawaai. Een avondmarkt ruikt naar gefrituurde melk, wierook, versgeperst sinaasappelsap en duizend kruiden vanuit de hotpot en teppanyaki eettentjes. Zodra het donker is, is het helemaal niet donker omdat iedere zichzelf respecterende winkel fel knipperende lichtjes aanzet in alle kleuren van de regenboog. Prikkelrijk dus….
Ik heb er een hekel aan en ik hou ervan.

Als ik me voorbereid op een groot toernooi zoals het wereldkampioenschap dan vermijd ik zoveel mogelijk prikkels. Geen televisie, geen social media berichten, een vast ritme van opstaan, eten, trainen in een rustige omgeving en bijtijds weer gaan slapen. Op die manier kan ik me beter focussen. Oftewel, Taipei is een bijzonder slechte trainingsomgeving. Maar wacht even… Hoe komt het dan dat er zoveel topsporters uit Taipei komen, zeker als het om Tai Chi en Tui Shou (Pushing Hands) gaat? Wat mis ik?

Liggend in bed na de eerste dag besefte ik het. Ik voelde de turbulentie van de heenvlucht nog als ik mijn ogen dichtdeed en hoorde in mijn oren het geschreeuw van de Chinese poppenkastvoorstelling waar ik op straat even naar had gekeken. Mijn ademhaling was hoog en oppervlakkig. Dat was het moment waarop ik het snapte: het had niets te maken met Taipei. Als je in een prikkelrijke omgeving bij jezelf kunt blijven, dan lukt het overal. Als je je bewust bent van je eigen innerlijke houding, dan kun je die veranderen. Meer had ik niet nodig. Ik paste mijn ademritme aan, liet de emoties en indrukken zo goed mogelijk los en viel in een heerlijk diepe slaap.

De wedstrijden waren van topniveau. Het was geweldig om zoveel nieuwe Tai Chi ‘familieleden’ vanuit de hele wereld te ontmoeten. En het Nederlandse team presteerde geweldig. Ik ben trots dat ik daar deel van mocht uitmaken.

Arnout Ruitenberg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven