Taijiquan Festival, Utrecht 11 november  2017

Ter ere van het 35-jarig jubileum hebben we met man en macht gewerkt aan de elektronische inschrijving voor het Taijiquan Festival 2017. Elektronisch betalen moet ons een heleboel werk gaan schelen, maar dingen eenvoudig maken is soms een ingewikkeld proces. Zoiets als dat het heel veel training vraagt om je helemaal te ontspannen, zoals wij allemaal weten.

Maar het werkt! Dus als je wilt kun je je tussen nu en 1 november via de STN website als bezoeker of als competitie-deelnemer inschrijven. Sterker nog, dat moet, want aan de zaal willen we geen entreebewijzen meer verkopen.

Competities

Voor wie dacht dat taijiquan geen wedstrijdsport is: er zijn maar liefst 32 verschillende competities waar je aan mee kunt doen. Een deskundige jury beoordeelt zo’n beetje elke vorm van elke stijl. Je kunt zelfs je hele taijischool meenemen om te (laten) zien op welk niveau de jury jullie taiji-beoefening inschat.

Wat ook beslist een aanrader is, is meedoen met de pushing hands competitie. Ook hier zijn verschillende varianten in. Het is erg leuk om te ervaren hoe andere scholen en andere stijlen omgaan met het onderdeel dat toch wel het dichtst bij de oorsprong van taijiquan ligt: vechtkunst. Kan je ook nog zacht blijven en meegaan met elke beweging van je tegenstander  als er een erepodium en een beker of een medaille aan de horizon blinkt?

Markt

Bezoekers die niet aan de competities mee willen doen, kunnen zich moeiteloos een hele dag op het Festival vermaken. En de kinderen die ze meenemen ook. Natuurlijk is er weer een markt waar van alles op taiji- en qigong-gebied te koop is. En natuurlijk kun je je ogen uitkijken naar de vele wedstrijdvormen, die je vanaf de tribune in de grote hal kunt bekijken. Maar het meest steek je ongetwijfeld op van de workshops waar je zelf aan kunt meedoen. Nergens vind je zoveel uitnodigende taiji-workshops bij elkaar!

Internationale topleraren

Twee internationale topleraren nemen een centrale plaats in in het workshopprogramma: Tary Yip uit Engeland en Frank Marquardt uit Duitsland. In de lunchpauze geven beide topleraren een demonstratie van hun kunnen in de grote hal. Aansluitend daarop geven ze twee workshops in de kleine zalen.

En als je bij één van hen verder wilt leren kun je op de zondag na het Festival meedoen met een masterclass van een hele dag. (nadere info volgt snel.) De Chen style masterclass van Frank Marquardt wordt in Baarn georganiseerd. De Sun style liefhebbers moeten voor de masterclass met Tary Yip in Nes aan de Amstel zijn.

Lezingen programma

De overige workshops zijn zo ingedeeld dat zowel degenen die taijiquan voor gezondheid beoefenen als de vechtkunstliefhebbers aan hun trekken komen. In het workshopoverzicht zijn deze soorten en smaken met kleurcodes aangegeven. De Marius Buitingzaal is de hele dag gereserveerd voor lezingen.

Ster van het lezingenprogramma is de Chinese schrijfster Lulu Wang, die een prachtig boek heeft geschreven over Chinees eten. Daarin vermeldt ze niet alleen de lekkerste recepten, maar ze vertelt ook veel over de geschiedenis van het eten en de aanpassingen die de Chinese restaurants hier hebben doorgevoerd.

Acupuncturiste Yenna Zhang deelt haar kennis van drukpunten en meridianen met ons.
Als je taijiquan beoefent is het ook leuk om wat basiskennis te hebben van de Chinese tekens waar Lieve Gulikers alles van weet. Voor taiji-beoefenaars is de manier van denken achter de wonderlijke Chinese schrijfwijze wellicht heel herkenbaar.

Meer informatie

Al met al zijn er teveel workshops om ze hier allemaal te vermelden. Het complete programma met een uitgebreide beschrijving van alle workshops kunt u vinden op onze Festivalpagina’s. Daar kunt u zich ook inschrijven voor de competities.

Graag tot ziens op 11 november!

1 gedachte over “Taijiquan Festival, Utrecht 11 november  2017”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven