Tary Yip

De in Engeland wonende Tary Yip beoefent Sun stijl taijiquan vanuit een achtergrond van zuidelijke Yang stijl (Praying Mantis), xing yi en bagua. Tary behoort tot de vierde generatie Sun stijl leraren. Hij is de echtgenoot van Faye Yip, die al vaker op het Taijiquan festival te zien was.

Sun stijl taijiquan

Sun stijl taijiquan is de jongste van de vijf traditionele erkende taiji-stijlen. Na Yang-, Chen- en Wu-stijl staat Sun stijl wat betreft populariteit op de vierde plaats. Sun stijl is ontwikkeld door grootmeester Sun Lu Tang (1860-1933). Ook Sun Lu Tang beoefende de interne vechtkunsten Xin Yi en Bagua. Hij had al een grote reputatie in de vechtkunst toen hij Sun stijl ontwikkelde. Daarom had gezond blijven een hoge prioriteit. Bij Sun stijl worden de gewrichten soepel gehouden en nooit zwaar belast. Dit maakt Sun stijl bij uitstek geschikt voor oudere taiji-beoefenaars, die het in de subtiliteit zoeken.

https://www.youtube.com/watch?v=NKvnvjHN2e4

Sun stijl 13 bewegingen korte vorm

Sun Jian Yun, de dochter van Sun Lu-Tang, beschreef Sun stijl als: “een combinatie van de manier van stappen van bagua zhang, de manier van been en buikgebied bewegen van xingyiquan’s, en de lichaamszachtheid van taijiquan.”

De bagua manier van stappen wordt gekenmerkt door het direct aansluiten van de ‘lege’ voet.

Bij xingyiquan wordt het been en buikgebied telkens op een subtiele manier geopend en gesloten.

Beide kenmerken dragen er toe bij dat Sun stijl er als een subtiele en compacte taiji-vorm uitziet. Geen grote stappen, geen grote armbewegingen.

Masterclass

Als je deelneemt aan de masterclass van Tary Yip leer je de Sun stijl 13 bewegingen vorm op een zodanig niveau dat je hem zelf thuis kunt oefenen en perfectioneren.

De masterclass begint met een warming-up, gevolgd door een qigong sta-meditatie met houdingcorrecties, gebaseerd op de vijf elementenleer. Tijdens het aanleren van de 13 bewegingen-vorm zal Tary ook diverse vechtkunst applicaties van de bewegingen laten zien en het nodige vertellen over de achtergrond en de principes waar de bewegingen op gebaseerd zijn.

Tijd en plaats:

Datum: 12 november 2017 van 10.00-16.00
Plaats: De Nesse, Past. van Zantenlaan 33, Nes aan de Amstel
(Zie ook onze agenda voor een kaart)

STN leden betalen € 65. Niet STN leden betalen € 80. Dus dat betekent dat je net zo goed maar meteen lid van de STN kunt worden. Dat kost namelijk slechts € 15. Als je toch ook al naar het Taijiquan Festival gaat heb je de eerste korting meteen al binnen. Het STN lidmaatschap biedt echter nog tal van andere voordelen. Het weekend van 11 en 12 november staat bol van de taijiquan en zal je taiji-inspiratie geven waar je nog weken of maanden mee vooruit kunt.

Inschrijven kan via onderstaand formulier: