flyer Chen Bin 6may2017.2

STN haalt grootmeester Chen Bin naar Nederland

Een Chinese taiji-meester naar Nederland halen is altijd een beetje spannend. Niet alleen is het de vraag hoe een Chinese leraar zijn kennis overdraagt aan Nederlanders. Taal blijft een lastig ding. Ook is het de vraag hoeveel Nederlandse taiji-beoefenaars een Chinese taiji-meester op zijn waarde weten te schatten.

Ondanks dat we hier al sinds de zeventiger jaren met een relatief klein groepje met taijiquan bezig zijn, missen we hier nog steeds het echte oog voor kwaliteit. Naar schatting ligt het aantal taiji-beoefenaars in Nederland een factor 15 onder het mondiaal gemiddelde. Wij hebben geen diepgewortelde taiji-cultuur en dat is merkbaar, ook in de kwaliteit.

Verdieping

De meeste taiji-beoefenaars hebben tot nu toe gewoon hun eigen leraar gevolgd. Die leraar heb je vaak om praktische redenen gekozen. Want wat wist je van taijiquan voordat je begon? Daarna groei je door binnen de stijl en de lineage waar je bent ingestapt. Als je overstapt naar een andere leraar, andere stijl of andere lineage, dan heb je het idee dat je weer zo’n beetje van voren af aan moet beginnen. Dat is toch zonde van alle geïnvesteerde tijd? Ondertussen hoop je dan maar dat jouw leraar, jouw stijl en jouw lineage de beste of de enige echte taijiquan vertegenwoordigt.

Op zich is er niks mis mee om op deze manier met taijiquan bezig te zijn, tot je een bepaald niveau hebt bereikt. Dat niveau houdt in dat je begrijpt dat taijiquan meer inhoudt dan alleen maar het aanleren van een vorm. Je ziet ook dat het een illusie is dat je na een x-aantal keer een vorm lopen voor altijd gezond zou blijven, of verbazingwekkend goed zou kunnen vechten. Wil je verder komen, dan moet je je verdiepen in de principes achter de vorm. Dat betekent dat je open staat voor andere leraren, die diezelfde taiji-principes wellicht op een andere manier overdragen.

Diepere inzichten

Andere leraren brengen nieuwe inzichten. Zonder welke leraar dan ook tekort te willen doen moet ik misschien toch zeggen: betere leraren brengen diepere inzichten. Vergelijk het met leren autorijden. Het heeft weinig zin om voor je eerste rijles meteen in een Ferrari te stappen. In een eenvoudige middenklasser kun je de eerste beginselen van het autorijden prima leren. Maar na een x-aantal kilometers, als je bij wijze van spreken met je auto aardig kunt lezen en schrijven, ben je toe aan meer PK’s onder de motorkap. Maar waar vind je dat?

De STN haalt topleraren naar Nederland

De STN stelt zich ten doel topleraren naar Nederland te halen voor alle taiji-beoefenaren die verder wil kijken dan hun eigen vorm, eigen stijl en eigen lineage. De ene keer zal dat een Yang stijl topleraar zijn, de andere keer een Chen stijl topleraar, of welke andere erkende taiji-stijl dan ook. De STN kijkt daarbij vooral naar lineage, dat wil zeggen naar de lijn waarlangs de taiji-kennis is doorgegeven en het niveau van taiji-beoefening dat in die lijn is bereikt.

Een ander belangrijk criterium voor dat niveau is pushing hands. Als je pusht met een topleraar merk je binnen drie seconden dat je geen schijn van kans hebt. Je krijgt hem niet van zijn plek en je voelt hem niet aankomen. Zonder dat je het merkt heeft hij je contact met de grond onder je zodanig verstoord dat je je balans verliest. Voor wie dat nog nooit heeft ervaren is dat een heel bijzondere belevenis. Voor wie regelmatig met leraren van dit niveau pusht is het een heel frustrerende belevenis. Voor toeschouwers is het een heel spectaculaire belevenis.

Een (secundair) kenmerk van een topleraar is dat hij een nomadenbestaan leidt. Er is een select groepje topleraren dat van workshop naar workshop de wereld rond reist. Deze leraren bezoeken de betere taiji-scholen. Om een workshop met een topleraar te organiseren moet een taijischool namelijk genoeg enthousiaste, naar kennis hongerende leerlingen hebben. In Nederland zit een aantal taiji-scholen tegen dit niveau aan. Voor de Chen Bin masterclass hoopt de STN een selecte groep van de beste taiji-beoefenaren in Nederlands bijeen te krijgen.

Grootmeester Chen Bin

Chen Bin (1979) komt uit de lijn van de ‘vier tijgers’. Dit zijn de vier topleraren van de 19e generatie Chen stijl taijiquan, die de taak hebben gekregen om taijiquan wereldwijd te promoten. Als zoon van ‘tijger’ Chen Zhenglei behoort Chen Bin tot de 20ste generatie Chen familie. Hij is een rechtstreekse afstammeling van Chen Wangting, de stamvader waar alle erkende taiji-stijlen naar terugverwijzen. Chen Bin is opgegroeid in Chen Jiagou, het dorp waar Chen Wangting ongeveer 400 jaar geleden leefde. Chen Bin heeft daar vanaf zijn vijfde jaar het best denkbare taiji-onderwijs gekregen. Ook in het reguliere onderwijs blonk Chen Bin uit. Hij vervolgde zijn Chemie-studie in Engeland en spreekt dus redelijk goed Engels.

Deze achtergrond maakt Chen Bin een leraar waar iedere serieuze taiji-beoefenaar in Nederland veel van kan opsteken.

Meer info en inschrijven via onze agenda…

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This