Scheidsrechter Pushing Hands

Waarom competitie pushing-hands?

Pushing-hands is eigenlijk niet de juiste benaming, in zekere zin zou je ook van sensing hands kunnen spreken. Aangezien wij in dit spel het voelen van of luisteren naar spanning proberen te leren. Met kracht iemand omvergooien is geen Taijiquan pushing-hands. Zonder kracht iemand uit balans brengen is ons doel. Om pushing-hands op deze manier te beoefenen betekend dat je je strikt aan de principes moet houden.

Dus als we in competitievorm pushing-hands doen, mogen we dit niet vergeten, ook als we winnen moeten we ons afvragen heb ik gewonnen met kracht of was het met op zachtheid gebaseerde techniek. Bij pushing-hands is het doel om te leren zacht te blijven, al lukt dat natuurlijk vaak niet. Gelukkig is er het gezegde “investeren in verlies” om niet de moed te verliezen. Het verschil met het normale Vrij Pushen is dat je tegenstander ook zijn uiterste best zal doen. Volg bij de STN een opleiding tot scheidsrechter voor pushing hands

Hoe kun je nu pushing hands beoordelen binnen wedstrijden? Is dat niet heel lastig? Het antwoord is ja, maar niet onmogelijk.

De STN weet als geen ander hoe essentieel de beoefening van pushing hands is voor de ontwikkeling van een taiji-beoefenaar. Als Nederlandse taiji-organisatie mogen we trots zijn op de vakkundige rol van onze scheidsrechters in pushing hands competities.

Het motto van de STN: Het meedoen aan een taiji competitie moet een leuke gebeurtenis zijn waarbij je kennis en ontwikkeling met elkaar deelt, geldt ook voor pushing hands wedstrijden.

Een scheidsrechter heeft een niet gemakkelijke job, want hij of zij moet bliksemsnel kunnen beoordelen welke fouten er gemaakt worden en meteen punten toekennen.

Er bestaan drie manieren om pushing hands wedstrijden uit te voeren:

  • Fixed-step pushing hands:

Hierbij mogen de voeten niet verplaatst worden en moet de tegenstander, vanuit stand, uit balans gebracht en weggeduwd worden.

  • Moving-step pushing hands:

Hierbij is het toegestaan zich, binnen een speelveld van bepaalde diameter, te verplaatsen om zodoende een positie te creëren waaruit een reglementaire push kan worden uitgevoerd.

  • Essential pushing hands:

Dit type komt qua uitvoering overeen met de fixed-step pushing hands. Het verschil daarmee is dat het is toegestaan een stap te maken (voorwaarts dan wel achterwaarts) om een partner uit balans te brengen.

Het is bij geen enkel speltype geoorloofd elkaar op hardhandige wijze weg te duwen. De scheidsrechter beoordeelt de situatie waarin hiervan sprake is en grijpt in. In geval van herhaaldelijke en opzettelijke ruwheid kan hij /zij een speler diskwalificeren. In de praktijk gebeurt dit laatste gelukkig zelden.

Het “STN Competitie Pushing Hands Regelement” is strikt in het handhaven van regels om de pushing-hands competitie niet te laten ontaarden in worstelen. Let op, pushing-hands is gecreëerd om taijiquan zelfverdedigingstechnieken te leren, het is geen vrijgevecht!

De STN draagt bij aan de ontwikkeling van goede en gekwalificeerde scheidsrechters voor pushing hands door zelf een opleiding te verzorgen aan diegene die belangstelling hebben.

Wilt u ook op een van de opleidingsdagen komen? Mail info@taijiquan.nl

Scroll naar boven