Hoe word je dat en waarom…
Er wordt gezegd: “taijiquan is als bewegingskunst niet te beoordelen, het is een individueel groeiproces, gebaseerd op ontspanning, energie …” Toch laten we ons corrigeren door een leraar en nog beter; door eigen ervaring. Competities zijn daar een uitvergroting van, mensen doen eraan mee om hun kunde en vorderingen te toetsen. Het is dus niet zozeer dat deelnemers op een competitie van elkaar willen winnen, al is dat soms natuurlijk ook van belang …, maar over het algemeen doen deze mensen deze ‘wedstrijden’ om een soort ‘maatstaf’ te zetten in hun ontwikkeling.
Iedereen heeft na verloop van tijd zijn eigen interpretatie over de vorm.
Over de uitvoering van de vorm. Voegt toe wat de meester waarschijnlijk vergeten heeft. Sommige beoefenaars halen stukken uit de vorm, vervangen ze of bouwen een eigen nieuwe vorm. Een enkeling creëert zelfs een nieuwe stijl. En zo verloopt de ontwikkelingslijn (lineage) vanaf de eerste afstamming tot de eigen interpretatie.
Juryleden zijn er om de taijivorm zo zuiver mogelijk te houden.
Binnen de traditionele stijlen worden ze getraind op het direct herkennen van de taijiquan basisprincipes, om niveau in te schatten en vormeigenheid te onderscheiden. Daarnaast krijgen ze van erkende taijiquan meesters en leraren specifieke kennisoverdracht over de verschillende taijiquanstijlen, de basishoofdstromen en later specialisatie in een bepaalde stijl. Jureren is leuk om te doen, maar het is ook een verantwoordelijke taak. Deelnemers trainen vaak jarenlang.
Een competitie is hun persoonlijke toetssteen voor eigen vaardigheid en beheersing.
Het mogen beoordelen van jarenlange inzet en training als ook het worden beoordeeld door een kundige alerte jury is een wederzijds geboden gunst. Hierin tonen beide partijen veel respect voor elkaar. Een goed taijiquan jurylid behoort zelf de taijiquan principes te beheersen, te trainen, maar ook kijkend te bestuderen.
De STN heeft al jaren een interne jury opleiding.
Het is erg belangrijk dat juryleden zich continu blijven ontwikkelen en verbeteren. Daarom organiseren de juryleden met elkaar allerlei trainingen. Deze kunnen gaan over specifieke stijlen of wapens, maar ook algemener, bijvoorbeeld de overkoepelende principes waarop de juryleden hun beoordeling baseren. Vaak organiseren ze dit onderling, maar soms worden ook externe gespecialiseerde leraren uitgenodigd.
De opleiding tot STN jurylid is interessant, leuk en gratis.
Lijkt het je leuk om ook jurylid te worden? Wij zijn op zoek naar ervaren taiji-ers die verder durven kijken dan hun eigen vorm of stijl. Enige wedstrijdervaring is een pré maar niet noodzakelijk. We verwachten van juryleden dat ze actief meedoen met de trainingen en andere activiteiten van het juryteam en jureren op het STN taiji festival. Jury-ervaring is niet noodzakelijk.