Jurylid Taiji

Hoe word je dat en waarom… Er wordt gezegd: “taijiquan is als beweginskunst niet te beoordelen, het is een individueel groeiproces, gebaseerd op ontspanning, energie….” Toch laten we ons corrigeren door een leraar en nog beter; door eigen ervaring. Competities zijn daar een uitvergroting van, mensen doen eraan mee om hun kunde en vorderingen te toetsen. Het is dus niet zozeer dat deelnemers op een competitie van elkaar willen winnen, al is dat soms natuurlijk ook van belang …, maar over het algemeen doen deze mensen deze ‘wedstrijden’ om een soort ‘maatstaf’ te zetten in hun ontwikkeling.

Iedereen heeft na verloop van tijd zijn eigen interpretatie over de vorm. Over de uitvoering van de vorm. Voegt toe wat de meester waarschijnlijk vergeten heeft. Sommige beoefenaars halen stukken uit de vorm, vervangen ze of bouwen een eigen nieuwe vorm. Een enkeling creëert zelfs een nieuwe stijl. En zo verloopt de ontwikkelingslijn (lineage) vanaf de eerste afstamming tot de eigen interpretatie.

Juryleden zijn er om de taijivorm zo zuiver mogelijk te houden. Binnen de traditionele stijlen worden zij getraind op het direct herkennen van de taijiquan basisprincipes, om niveau in te schatten en vormeigenheid te onderscheiden. Daarnaast krijgen ze van erkende taijiquan meesters en leraren specifieke kennisoverdracht over de verschillende taijiquanstijlen, de basishoofdstromen en later specialisatie in een bepaalde stijl. Jureren is leuk om te doen, maar het is ook een verantwoordelijke taak. Deelnemers trainen vaak jarenlang.

Een competitie is hun persoonlijke toetssteen voor eigen vaardigheid en beheersing. Het mogen beoordelen van jarenlange inzet en training als ook het worden beoordeeld door een kundige alerte jury is een wederzijds geboden gunst. Hierin tonen beide partijen veel respect voor elkaar. Een goed taijiquan jurylid behoort zelf de taijiquan principes te beheersen, te trainen maar ook vooral kijkend te bestuderen.

De STN heeft al jaren een interne jury opleiding. Er is een doorlopende opleiding om jury te worden maar ook net zo belangrijk om het te blijven. Taijiquan jurylid: hoe word je dat? Iedereen vrijblijvend kennis maken met de opleiding op een open jurytraininsdag. De belangrijkste aspecten van de drie voornaamste traditionele stromingen Chen, Wu en Yang komen aan bod. Er komen meerdere gespecialiseerde leraren die uitleg geven over de verschillen tussen de stijlen en hoe deze te herkennen. Theorie wordt d.m.v. dvd en syllabus verschaft. De training duurt de hele dag en kost € 80,- per persoon. Dvd en syllabus, lunch en diner zijn bij de prijs inbegrepen.

Een opleiding tot STN jurylid is gratis. Het enige wat de STN terugvraagt aan de juryleden is een actieve aanwezigheid op trainingen en het jaarlijkse STN Taiji Festival in november en een lidmaatschap van de STN. Wanneer je na de introductie dag besluit om jurylid te worden van de STN onder de hierboven vermelde voorwaarden, krijg je het geld voor de introductie dag terug.

Wilt u ook op een van de opleidingsdagen komen? Mail opleidingen@taijiquan.nl 

Scroll naar boven