In memoriam Martin Bödicker

Martin Bödicker is in de nacht van 30 september naar 1 oktober overleden op 55-jarige leeftijd. De STN kende Martin voornamelijk door de begeleiding van zijn meester Ma Jiang Bao bij de demo’s die Ma verzorgde op het STN taiji-festival.

Martin leerde Ma kennen in 1986 en werd een trouwe leerling en richtte voor Ma de European Association for Traditional Wu Tai Chi Chuan (EWTC) op, en organiseerde vele workshops voor Ma in Europa en kwam dus ook mee met zijn vrouw Freya naar de demo’s in Nederland. In 2009 trok Martin zich terug uit het publieke leven om voor zijn zwaar zieke vrouw Freya te zorgen die een jaar later stierf. Daarna oefende Martin slechts in kleine kring zijn Taiji en pushing hands.

Martin had een studie Oost- Azië achter de rug en sprak en las de Chinese taal en heeft vele oude teksten vertaald naar het Duits en van commentaar voorzien. Zijn boekjes zijn te verkrijgen via zijn eigen uitgeverij en internetwinkels.

Mijn laatste contact met hem een jaar terug was via de telefoon over de naam Grasp the sparrows tail, de eerste houding uit de vorm. Waar komt die naam vandaan? Is er een legende of iets anders waar die naam eveneens in voorkomt? Het werd een heel geanimeerd lang gesprek maar helaas wist Martin het ook niet maar had zich in het verleden wel verdiept in deze zelfde vraag en was blij om eens van gedachten te wisselen en zijn bronnen te delen.

Duitsland heeft met Martin een pionier verloren en dat op een te vroege leeftijd.

E van de Pol oud-voorzitter STN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven