Soms komt er wat langs waarvan je denkt, dat wil ik wel eens ervaren. Zo verging het mij althans toen ik zag dat Rob Völke in Nes aan de Amstel bij Zon Rondom, de school van Cora van Geel, een training/workshop pushing hands zou geven. Het was al zo lang geleden dat ik ‘iets’ aan pushing hands had ‘gedaan’, dat een hernieuwde kennismaking ongetwijfeld nieuwe inzichten zou verschaffen. En dat was ook zo.

Bij het parkeren kwam ik 2 mensen tegen die voor het eerst naar Zon Rondom ‘op zoek’ waren. Er was grote belangstelling en aandacht voor hetgeen Rob, geassisteerd door Erich Völke, op een rustige en heldere manier onder de aandacht bracht. Het kernwoord was energie. En terloops werden een aantal principes van de Tai Chi toegelicht. Ter illustratie van de aansturen van de qi gaf Rob het voorbeeld van een zeil dat gaat bollen door de wind, en stilvalt zonder wind.

Daarna was het aan ons om individueel aan de slag te gaan met het verzamelen van je energie in je buik/dantian. Vervolgens werd in tweetallen geoefend om de energie van de ander te voelen tijdens het op de juiste manier uitvoeren van een aantal bewegingen. En dat was voor mij zeker niet eenvoudig. Deze manier van het leren voelen/ervaren van je eigen energie en die van de ander was een eyeopener. Het uitwisselen van ervaringen en het wisselen van trainingspartner versterkte die bijzondere ervaring. Dankzij de heldere uiteenzetting van Rob en de intensieve begeleiding door Rob en Erich tijdens de oefeningen, ben ik mij nog meer bewust geworden van mijn energie in relatie tot (Tai Chi) bewegingen. Een prachtige intense ervaring die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is.

En met dank aan de STN organisatie en allen die deze training/workshop mogelijk maakten.

S.Y.M. Metselaar-Hou

Hoofddorp, april 2016

_________________________________________________________

Naschrift STN : sfeerfoto’s van de workshop kunt U vinden op :

http://www.qi-chat.nl/stn/fotoalbums/Push-Hands-2016/index.html