Epi van de Pol – Vijf relaxing exercises plus up and down

Basis oefeningen van Huang Sheng Shyan, leerling van Cheng Man Ching.
De vijf oefeningen tezamen met “up and down” zijn ontworpen om inzicht te krijgen in de taijiquan principes door simpele bewegingen voortdurend te herhalen en niet eenmalig zoals in de vorm.

De oefeningen worden geanalyseerd naar een drietal bewegingen:

  • De eerste beweging is de fysieke uitvoering van de oefening naar de juiste body alignment (hemel en aarde), central equilibrium (balans en stabiliteit) en continuïteit van beweging.
  • De tweede beweging is de interne voelbare beweging veroorzaakt door het ontspannen en rekken van de posturale musculatuur (de spieren die de houding in stand houden) van onder af te beginnen in de voeten. Deze interne beweging wordt ook wel zinken genoemd en dekt ten dele het begrip chi in de chinese nomenclatuur. Uiteindelijk moet deze interne beweging de fysieke beweging vooraf gaan.
  • De derde beweging is de mentale beweging die anders is dan het commando of intentie om de bewuste spieren te bewegen (de eerste beweging) of om de posturale spieren te ontspannen (de tweede beweging). Het is een op zichzelf staande voortdurende intentie of visualisatie of overtuiging die desalniettemin een sterk effect heeft op het fysieke niveau en uiteindelijk de belangrijkste kracht wordt in Taijiquan wat ook wel mind boxing wordt genoemd.

Epi van de Pol beoefent Yangstijl Taijiquan sinds 1975, bestuurslid en voorzitter STN van 1984 tot 2012. Auteur van veel artikelen in binnen en buitenlandse Taiji bladen en veel gevraagd docent.

Je bent welkom op de workshop die ik op het Taiji Festival verzorg!

Scroll naar boven