De beginselen van Tai chi toegepast op het dagelijks leven

Wie ben ik

Ik ben Berenda Dekkers, sociaal psycholoog. Al op de middelbare school wist ik dat ik psycholoog wilde worden. Ik wist niet precies wat een psycholoog deed. Wel wist ik dat ik met gezonde mensen wilde werken aan verdieping, en dus niet met “zieke” mensen aan genezing.

Mijn ervaringen met tai chi :

In 1980 ben ik in aanraking gekomen met tai chi in Chapter House, een meditatie-centrum in Wisbech (UK), geleid door Dhiravamsa. Tew Bunnag leidde daar tai chi sessies ter afwisseling van de meditaties. Hij legde het accent op de martiale kant van tai chi. Terug in Nederland heb ik lessen gevolgd in de Kosmos bij Kwee Swan Hoo. Later trainde ik onder andere bij Rob en Erich Volke.  In 1981 ben ik naar Amerika vertrokken voor een meditatie-retreat met Dhiravamsa, maar ook voor een verblijf in San Francisco waar ik dagelijks de lessen van Ben Lo volgde en trainde met zijn studenten. De jaren daarna keerde ik terug naar de VS om verder met Ben Lo te werken, onder andere tijdens zijn befaamde zomerkampen in La Honda. Sinds mijn eerste kennismaking met tai chi ben ik er zo goed als dagelijks mee bezig.

Ik heb ruim 15 jaar gegeven tai chi-les gegeven, onder andere in Alkmaar, Bergen, de Kosmos (Amsterdam) en Noorwegen.

Naast meditatie en voice dialogue (methode gebaseerd op de psychologie van C.Jung) is tai chi een van de bouwstenen van mijn werk als sociaal psycholoog (trainer en coach). Overigens betekent dat niet dat ik mensen de bewegingen van de vorm aanleer, of met hen mediteer maar veeleer dat ik de uitgangspunten van tai chi en meditatie toepas. Daarover meer in mijn workshop.

Wil je meer over mij weten: zie de langere versie en/of mijn website: www.momentumnl.com

De beginselen van Tai chi toegepast op het dagelijks leven.

In mijn persoonlijk leven zijn de principes van tai chi belangrijk en verhelderend, zij het niet altijd even gemakkelijk toepasbaar. Maar ook in mijn werk spelen ze een belangrijke rol; denk bijvoorbeeld aan wat de uitgangspunten van tai chi kunnen betekenen voor  leiderschap, communicatie, relaties, conflicten. Samen met jullie wil ik onderzoeken wat bijvoorbeeld onderstaande principes voor jou (kunnen) betekenen.

  • De fout ligt in de beweging ervoor (leerde ik van Ben Lo). Daar heb ik heel veel aan gehad in mijn leven!

Of uit “het wezen van Tai chi chuan”: (uitspraken zijn deel van een langer verhaal)

  • Wanneer de tegenstander hard is en ik ben zacht noemt men dit meegeven (tsou) (etc blz 30).
    Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen hiermee en zal ook toelichten wat het voor mij betekent en hoe ik daar in mijn werk mee omga.
  • De zachtste zal aldus de sterkste worden. Hoe werkt dat voor jou?
  • Aanvankelijk gaat het erom jezelf op te geven om anderen te volgen. De meeste mensen laten bij vergissing het nabije liggen om het verre te zoeken. Men zegt “dit maar even te missen doet mijlenver afdwalen”. (Blz 38). Herkenbaar?

De workshop

We beginnen de workshop met een korte meditatie, daarna doen we wat (tai chi) oefeningen aan de hand waarvan we bovenstaande principes onderzoeken. Jullie ervaringen en vragen zijn leidend.

Als je vooraf al vragen hebt of me bepaalde situaties voor wilt leggen, aarzel niet om me te mailen: info@momentumnl.com.

Ik zie er naar uit jullie te ontmoeten!!

Berenda Dekkers
06 29096976
Info@momentumnl.com

Scroll naar boven