Ouderen en Tai Chi

Over de workshop

In deze workshop wil ik mijn kennis en ervaring delen over het lesgeven in Qi gong/Tai Chi aan ouderen,(van 50 – 100 jaar). Er is inmiddels veel onderzoek bekend dat aangeeft dat bewegen voor ouderen, naast voeding, een essentieel rol speelt bij hun welzijn en gezondheid.

Tai Chi en Qi gong kunnen daarin een belangrijke rol spelen, maar vragen een aangepaste aanpak. Belangrijkste principe is mi : “Zonder relatie geen prestatie”, dwz vertrouwen opbouwen en aandachtig de mogelijkheden verkennen die aangepaste bewegen mogelijk maakt voor iedere deelnemer. En bewegen vanuit de Tai Chi principes zoals bv Paul Lam in zijn boek : “Teaching Tai Chi Effectively”, heeft beschreven.

Naast een inhoudelijk verhaal zal ik mijn aanpak ook laten ervaren/voelen met eenvoudige oefeningen, en….. vragen staat vrij!

Over de docent

Frits Koens heeft speciale ervaring en kennis op het gebied van Ouderen en Tai Chi. Er zijn weinigen in Nederland die meer kennis hebben van het snijvlak tussen Tai Chi en de veranderingen bij het ouder worden. Zijn achtergrond is o.a.:

  1. Opleiding MO-P lichamelijke opvoeding, en 8 jaar leraar bewegingsonderwijs aan VO scholen.
  2. Studie Sociale wetenschappen Radboud, daarna 30 jaar Trainer /adviseur voor schoolleiding- en docententeams in het VO.
  3. Colleges gerontologie in Nederland en Canada ( Gary Kenyon)
  4. Tai Chi scholing: Taoistische Tai Chi, 108;  Paul Lam TCA 1,2; TCE 1, 2 TCO.: Taoïsme en Tai Chi; Tai Chi en meditatie. Workshops.
  5. Ervaring in Tai Chi lesgeven en cursusontwikkeling:  12 jaar 3-5 ochtenden/week;  2 opleidingstrajecten van 6 maanden in geriatrische klinieken Amsterdam en Haarlem                 ( lesgeven aan cliënten en opleiden van bewegings- en fysiotherapeuten).