Bart Saris, Richard Zwaart en Mark Rusman – Wu stijl Taiji Tuishou

Over de workshop

Vroeg of laat loopt elke taijiquan beoefenaar tegen hetzelfde probleem aan: hoe krijg ik het voor elkaar  om de kloof tussen eigen vaardigheden en het beoogde einddoel om het vier liang kracht, duizend jin gewicht te kunnen verplaatsen. Voor velen blijkt dit een enorme opgave, maar de Wu stijl kan je daarbij helpen! Van oudsher staat de Wu stijl bekend om z’n zeer uitgebreide, gestructureerde, gesofisticeerde en systematische tuishou (duwende handen) routines. Wu stijl tuishou kenmerkt zich door een uiterst subtiele, fysiologische inzet en het vermogen om dynamisch op elkaar inwerkende krachten op een gebalanceerde wijze te overkomen. Dit houdt het lichaam niet alleen ontvankelijk, gewaar en reactief, maar het houdt bovenal de innerlijk gecultiveerde kracht (jin) verborgen.

Het realiseren van de vaardigheid om met vier liang kracht, duizend jin gewicht te kunnen verplaatsen is één van de lastigste competenties van taijiquan, maar wel precies dat wat het meest karakteristieke kenmerk van de discipline belichaamt. Als men hierin niet slaagt, geeft de ‘Taijiquan Jing’ aan dat het probleem gezocht moet worden in het gebruik van de yao (middel) en benen of anders gezegd: de innerlijke structuur! Alle vaardigheden binnen taijiquan zijn hierop gebaseerd.

Daarom zullen we in deze workshop diep ingaan op het aspecten als houding, het voetenwerk, het feitelijk opbouwen en ervaren van de innerlijke structuur, het behouden van het centrale evenwicht (zhongding) en het observatievermogen (tingjin), maar bovenal hoe al deze facetten elkaar wederzijds ondersteunen en samengaan! Om dit mogelijk te maken op een manier die voor iedereen is (ervaren en/of onervaren), zullen we dit vormgeven aan de hand van de diverse éénhand-tuishou routines, zoals die door grootmeester Ma Jiangbao (4e generatie Wu familie) zijn doorgegeven.

Over de docenten

Deze workshop zal begeleid worden door Bart Saris, Richard Zwaart en Mark Rusman, alle langdurig student van grootmeester Ma Jiangbao.

Bart Saris

Bart is een taijiquan beoefenaar van het eerste uur. Hij begon met taijiquan in 1979. In 1986 werd hij één van de eerste Europese leerlingen van grootmeester Ma Jiangbao. Ook was hij jarenlang voorzitter van de EWTC – European Association for Traditional Wu Tai Chi Chuan. Bart is een echte Wu stijl Taijiquan adept en beheerst alle facetten van deze stijl variant. Vanaf 2018 is Bart verbonden aan Jiangbao – International College for Taijiquan.

Richard Zwaart

Richard was vanaf z’n jeugd al geïnteresseerd in vechtsport en beoefende als zodanig taekwondo en karate. In 1987 begon hij aan taijiquan te beoefenen, aanvankelijk met de Yang stijl en later (1995) met de Wu stijl onder leiding van grootmeester Ma Jiangbao. Richard z’n interesse gaat vooral uit naar tuishou., een facet waarmee hij in 2001 een Europese kampioenstitel behaalde. Ook Richard is sinds 2018 verbonden aan Jiangbao – International College for Taijiquan.

Mark Rusman

Mark beoefent sinds z’n jeugd al diverse martiale kunsten, oa. boksen, karate en gongfu etc. In 1988 begon Mark met taijiquan, eerst Yang stijl, gevolgd door de Wu stijl onder leiding van meester Shi Meilin (aangenomen dochter van Wu Yinghua en Ma Yueliang). Later ging Mark verder bij grootmeester Ma Jiangbao en Bart Saris. Mark heeft Chinese Geneeskunde en Filosofie gestudeerd en gaf hierin jarenlang les. Mark is tevens oprichter van Jiangbao – International College for Taijiquan (één van de eerste volwaardige deeltijdopleidingen taijiquan op HBO niveau in Nederland).