Hans Lauxen – workshop Jian zwaard

Sifu, Master en Eco-Coach Hans Lauxen

Hans Lauxen is oud Wereld- en Europees kampioen Tai Chi Chuan, Tai Chi Chuan meester in de 7e graad, Sifu en eigenaar van Tai Chi Nederland, Coach/Consultant voor het bedrijfsleven en Excellent Eco-Coach waar hij onder auspiciën van de Stichting Eco-Coaching in Sportstad Heerenveen ook cursusleider is van de speciale Eco-Coaching cursus ‘Eco-Coach Tai Chi’.

Sinds 1970 is Hans actief bezig met vechtsport. In 2001 maakte hij een studiereis naar China. Hij volgde daarbij trainingen van Grootmeester Jiang Nan in Xuchang, ging op audiëntie bij Xu Si, abt van een van de Shaolin kloosters en volgde en gaf een masterclass op de Kung Fu Universiteit Shaolin. Tijdens deze reis gaf Hans masterclasses bij en met verschillende andere Grootmeesters, onder andere in Xushou. Hans Lauxen trainde en studeerde met Grootmeester You Xande, Wudang Tai Chi, en volgde speciale trainingen met Grootmeester Prof. Z.G. Qiu, welke in 1992 werd verkozen tot beste leraar van Yangzhou. Verder trainde Hans in Nederland vele jaren met grootmeester Wang Yan.

Sifu Hans Lauxen brengt zijn kennis over op zijn Tai Chi leerlingen en leert hen het beoefenen van de traditionele, oftewel oorspronkelijke, voor krijgskunst toe te passen Tai Chi samen met ook Push Hands en Qi Gong. Als Excellent Eco-Coach coachte en trainde Hans in de Epke Zonderland Topturnhal al Olympische sporters als Adelinde Cornelissen en de Jong Oranje shorttrack ploeg en coacht nog iedere week samen met meerdere andere coaches op basis van de toegevoegde waarde van een kruisbestuiving tussen de verschillende sport disciplines. Een derde aspect van Hans zijn werkweek is zijn ondersteuning aan management-teams, directies en board rooms als consultant als ook personal coaching. Door zijn kijk op zaken en verder te gaan daar waar anderen stoppen, ontstaan er voor de deelnemers nieuwe inzichten en antwoorden op vraagstukken die nieuwe wegen openen.

Het is Hans zijn intentie ook nieuwe inzichten en antwoorden op vragen te bereiken met de workshop ‘Jian Zwaard’.

Workshop Jian Zwaard (團練劍 Tuan Lian Jian – Zwaard (Jian) van de militie (Tuan Lian))

Onder de naam Tuan Lian Jian heeft Tai Chi Nederland met eigen research en in eigen beheer een serie zwaarden geproduceerd. Het gaat om het oefenzwaard Yong Jian, als scherp zwaard bekend als Yong Ying Jian. Het zijn rechtzwaarden en vervaardigd op basis van specificaties van zwaarden zoals de Yong Ying (milities) deze gebruikten in de 17e en 18e eeuw in respectievelijke de Zhou en Qing Dynastie.

Hans heeft deze zwaarden geproduceerd, in samenwerking met Peter Dekker, die een voorbeeld van een typisch militiezwaard wist te traceren, en Sebastian Drost, die met zijn ervaring in historische reproducties een perfect model wist te maken, om een zwaard te creëren dat zodanig functioneel was dat het alle toepassingen van het zwaard in de Oosterse krijgskunst aankan. De zwaarden zijn bij Tai Chi Nederland te koop, in zowel de stompe als de scherpe variant.

Tuan Lian betekend letterlijk ‘samenkomen en trainen’. Dit was de naam van groepen burgers die verantwoordelijk waren voor de verdediging van dorpen en steden, waar het leger dit niet kon. Het waren vaak weerbare mannen (en ook vrouwen) die van nature sterk waren en soms een martial arts achtergrond hadden, of deze training vanaf dat moment kregen.

Kijk voor meer informatie ook op http://en.wikipedia.org/wiki/Yong_Ying

Met andere woorden dit zwaard is voor bijna iedereen geschikt en hier op het STN Festival kun je tijdens de workshop van Tai Chi Nederland dan ook zelf werken met deze in eigen beheer gemaakte replica militie zwaarden.

De maatvoering en het gewicht van dit traditionele Chinese wapen maken dat je de jou misschien al bekende zwaardvorm op een geheel andere wijze zal moeten uitvoeren, waarbij je zult merken dat een goede Tai Chi basis zeer gewenst is. Een uitdaging, maar eenmaal onder­vonden een voldoening die je zeker doet besluiten nooit meer terug te gaan naar de blikken versie.

Doel van de workshop is je te laten ervaren wat het zwaard voor impact heeft en hoe dit zich verhoud met je Tai Chi en je eventueel eigen zwaard. We raden je dan ook aan je eigen zwaard mee te nemen, om zo te kunnen vergelijken en het verschil in je lijf te voelen.

Het gebruik van wapens binnen de Tai Chi is een terugkerend thema in de workshops van Tai Chi Nederland. Op het STN Festival zullen ook alle andere in eigen beheer vervaardigde wapens die door TCN in lessen en workshops gebruikt aanwezig zijn. De speer (Qiang), de sabel (Miadao), de dolk (Bishou) om maar een paar te noemen, maar ook bijvoorbeeld verschillende maten en gewichten houten Tai Chi ballen.

Doe mee aan de workshop en je zult merken dat het gebruik van het zwaard of een ander wapen nog beter laat zien wat Tai Chi kan betekenen. Het zal helpen je Tai Chi op een hoger niveau te brengen.