Andy Mack – Yang stijl workshops and Masterclass

In de workshop en de masterclass worden Hwa, Na en Fa bestudeerd en gaan we onderzoeken hoe we dit kunnen ontwikkelen. Tijdens de workshop op het festival kan Andy slechts oppervlakkig op deze aspecten ingaan. De volgende dag, tijdens de masterclass, zal je een meer diepgaande kennis krijgen over de trainingsmethode om je Qi op te bouwen en deze tot uitdrukking te brengen in  Hwa, Na en Fa.

De workshops en de masterclass zijn open voor studenten van alle niveaus en alle stijlen van taiji.

Over Andy

Voorafgaande aan zijn taiji training beoefende Andy Muay Thai en bokste hij. In 2005 ontmoette hij Adam Mizner en woonde bij hem als interne student gedurende de daarop volgende 2,5 jaar. Vervolgens verhuisde hij naar Melbourne om daar een Heaven Man Earth (HME) school te openen

Gedurende zijn HME leven heeft hij veel aandacht gegeven aan meditatie. In 2010 verhuisd Andy naar Thailand om zichzelf onder te dompelen in het Thaïse Boeddhisme. Taijiquan bleef in de achtergrond aanwezig terwijl hij als een kluizenaar in de tempels leefde.

In 2013 begon Andy  weer taiji les te geven en reisde hij rond met zijn Sifu (aanspreektitel van Adam Mizner). Andy bleef nog een jaar in Thailand wonen alvorens naar Europa te verhuizen. Hij woont nu in Londen en zorgt voor de HME aangesloten scholen en leidt de workshops van Adam Mizner in Europa.

Hwa, Na and Fa

Hwa, Na, en Fa maken taijiquan speciaal. Zonder deze aspecten is taijquan geen taijiquan. Alle drie zijn ze een expressie van de qi die men heeft opgebouwd. Hwa jin neutraliseert de kracht van de tegenstander, Na jin is je tegenstander grijpen, Fa jin is je energie in tegenstander loslaten. Deze jin’s moeten binnen elke interactie in de taiji gebruikt worden.

Het herprogrammeren en het opbouwen van het Taiji-lichaam vindt plaats gedurende staande oefeningen en de NeiGong. Gedurende de pushing worden deze vaardigheden verder verfijnd

Deze drie jin’s zijn aanwezig in alle 4 primaire taiji-energiën, Pang, Lu, Ji en An, maar worden op een verschillende manier tot uitdrukking gebracht.

Video’s

In deze video’s kan je zien hoe Hwa, Na, en Fa uitgevoerd worden gedurende Pushing Hands.

en lesgeven: