Christel Groenier –  Presentatie Ergo-Taiji

Foto tijdens “integratie”-festival in het Dorp Arnhem februari 2017, demonstratie zittende vorm. Met Marthino Lawalata. 

Ergo-taiji verbindt principes van Oosterse en Westerse bewegingsvormen en filosofieën, een ontdekkingstocht naar “best of both worlds”.

Als taiji-spelers weten we wat taijiquan voor onszelf betekent. We ontdekken in onze beoefening verschillende lagen…in balans, zelfvertrouwen, beleving, aandacht, coördinatie, focus etc etc. Dit is voor elk mens verschillend, of we beginner of gevorderd zijn, jong of ouder, “gezond” zijn of op de een of andere manier een beperking (handicap) hebben.

Maar hoe vaak horen we niet: ik kan geen taijiquan doen want ik kan niet staan? want ik heb last van….(vul het maar in) …variërend van schouders, knieën, rug,geen balans … En dan zijn er mensen die een aandoening hebben waardoor er beperkingen zijn….MS, Parkinson, CVA, longproblemen, communicatiestoornissen, aandachtsproblemen

Wat kan taijiquan voor hen betekenen?

Kan het voor hen een ontspanning/ tijdsbesteding/ leefstijl zijn?

Ik wil je in deze workshop meenemen in het ontdekken van taijiquan in dit kader!

Theorie

Een inleiding in het gedachtegoed van ergo-taiji, met een schets van ervaringen uit de praktijk.

De nadruk zal deze dag liggen op fysieke beperkingen, met aandacht voor aandacht- en cognitieve stoornissen. Deze presentatie is bedoeld als beeld-vorming. In de praktijk vraagt het de nodige (basis-)kennis en vaardigheid. Praktijk, verdieping en uitbreiding van de basisvisie wordt aangeboden in een 3-daagse cursus ergo-taiji in het voorjaar van 2019. Wat aan de orde komt:

 • Uitlijning, hoe optimaal kan het? Wat zijn effecten?
 • Taiji-spelen
 • Instructie ofwel leerstijlen
 • Zitten? Of toch staan? Overwegingen en uitgangspunten
 • Verschillen en overeenkomsten in aandachtspunten en begeleiding
 • Spiegelneuronen
 • Plezier!
 • Hands on or hands of
 • Ogen open of dicht
 • Samen of alleen
 • Waarde van kleven
 • Gevarenzones
 • En waar kan het in het dagelijks handelen op doorwerken

Introductie

Christel Groenier, ergotherapeute en docente Taijiquan, is de grondlegger van Ergo-taiji. In 1982 afgestudeerd als ergotherapeute, op dit moment werkzaam in de revalidatie.

In 1991 gestart met Taijiquan en TCM bij BOCAM in Roosendaal. Een switch gemaakt naar Qing Bai, Nijmegen, waarin voedingsleer en TuiNa voor mij voorop stonden. Taijiquan en Qi Gong bleven continu belangrijk, de basis van de uitvoering van TCM. Hierin ben ik steeds actief geweest, met lessen van uiteenlopende docenten, in Nederland en China. Het toepassen van principes van Taijiquan in mijn werk als ergotherapeut is een heel natuurlijk proces geweest , en nog steeds, onlosmakelijk verbonden.

Ergotherapie en Taijiquan zijn voor mij nauw met elkaar verbonden. Bij beiden gaat het om “met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk effect hebben”….

Ergotherapeuten richten zich op “het mogelijk maken van handelen ondanks de uitdagingen van het dagelijks leven”. Ik werk dagelijks met mensen met een beperking. Vanuit “wat kan er wel” wordt gekeken naar het mogelijk maken van wat als knelpunt wordt ervaren, zodat iedereen zoveel mogelijk aan het leven kan deelnemen met wat voor hem/ haar belangrijk is, de mogelijkheden van het lichaam kan benutten, het leven kan vieren.

Ik ga graag met jullie op ontdekkingsreis naar de rijkdom van taijiquan, voor mensen met en zonder beperking

Christel Groenier

www.ergo-taiji.nl

m: 0629553442