Nol Twigt

De Lemniscaat

Deze lezing is niet ingeroosterd en wordt alleen gegeven als er een andere lezing niet doorgaat. Dus let op laatste berichten.

Basis van elke taijiquan beweging

Toen ik een paar jaar geleden een constructiebedrijf bezocht, vertelde eigenaar mij dat ze een opdracht hadden gekregen van een apotheek om een medicijn mengmachine te maken. Om medicijnen optimaal in een vloeistof te mengen moest een tankje de lemniscaatbeweging maken. Apothekers zijn erfgenamen van een lange traditie. Hun kennis gaat terug naar oude tovenaars, die de bijzondere kwaliteiten van de lemniscaat misschien wel veel beter begrepen dan wij nu. De constructeur had zich nog nooit in de lemniscaat verdiept, maar het leek hem niet zo moeilijk. Gewoon twee cirkelbewegingen naast elkaar, die samen een achtje vormen. Maar dat viel behoorlijk tegen.

Ontdekking

Na alle taijiquan die ik heb gedaan zit de lemniscaat aardig in mijn lijf gebakken. Het was mij een raadsel waarom de lemniscaat technisch zo moeilijk is. Als botten en spieren een lemniscaatbeweging kunnen maken, waarom een mechanisme van stangen, lagers en tandwielen dan niet? Ik besloot eerst maar eens een lemniscaatbeweging te programmeren voor een stipje op mijn computerbeeldscherm. In dat script zag ik al direct iets bijzonders. De lemniscaat bestaat uit een translatie die in het begin langzaam op gang komt en dan plotseling stopt. Deze translatie gaat samen met een rotatie, die op het moment dat de translatie stopt plotseling omkeert van linksom naar rechtsom. En uiteraard weer de andere kant op als de translatie de andere kant op gaat. Het resultaat van deze zeer abrupte stops en veranderingen van draairichting is een beweging, die er oppervlakkig gezien vloeiend uitziet. Onbewust heb ik die plotselinge veranderingen in de beweging wel in mijn lichaam gevoeld, maar nu pas begreep ik wat er precies gebeurt.

Gevolgen

Deze ontdekking in het bewegingsprincipe van de lemniscaat het heeft mijn taijiquan sterk beïnvloed. Niet alleen gaf het een verklaring voor fa-jing (explosieve energie). Ook de manier waarop je een stap zet, draait of je gewicht verplaatst, krijgt als het ware een nieuwe dimensie. Inmiddels is het lemniscaatfilmpje door ongeveer 2000 taiji-beoefenaars op YouTube bekeken en dat heeft tot een flink aantal positieve reacties geleid.

Workshop

In de lemniscaat-workshop zullen we het filmpje bekijken en bespreken. Daarna gaan we een paar ‘chan-si’ oefeningen doen om te onderzoeken wat de optimale manier is om je gewicht verplaatsen, te draaien en stappen. Doel is een maximale hoeveelheid energie in je lichaam te laten stromen als je een taiji-vorm loopt. Je zou kunnen zeggen dat we van ons lichaam een soort medicijnmengmachine maken, met qi als het te vermengen medicijn.

Voor wie en voor wat?

De opgedane kennis is toepasbaar in elke taiji-vorm en in elke chan-si beweging
De workshop is toegankelijk voor elk niveau taiji-beoefenaar.
Het is aan te bevelen om het lemniscaatfilmpje vooraf op YouTube te bekijken. Je vindt het als je zoekt op de combinatie ‘lemniscaat tai chi’.

Lineage

Chen Xiaowang (19e generatie Chen stijl)
Ben Milton
Frank Marquardt

Contactgegevens

Nol Twigt
Baarn, Nederland
info@onemoves.nl
www.onemoves.nl

Pin It on Pinterest