Martine Meursing – Euritmie

Sprekend bewegen

Workshop: willen ervaren en onderzoeken wat dit is.
Ervaring: iedereen kan meedoen en is welkom.

Beschrijving

Met euritmie bewegen we ons lijf vanuit andere principes dan de stof die we zijn. Onze ziel en geest worden geactiveerd. We groeien in onze levenskracht die verder reikt dan ons fysieke lijf. Euritmische beweging is binnen en buiten gelijktijdig aanwezig zijn, bewegen en bewogen worden, als een instrument dat klinkt in de ruimte. Een kunst die ieder vanaf zijn eigen startpunt kan beoefenen. Een kunst die zich in de dimensies van de ruimte en tussen de mensen ontplooid.

Van waaruit beweegt de mens eigenlijk? En wat voor mogelijkheden zijn er waar beweging uit voortkomt? Wat doet “intentie” in je beweging?

Rudolf Steiner ontwikkelde vanuit zijn helderziende blik vanaf 2012 de euritmische kunst, die later ook specialiseerde voor pedagogische en therapeutische doelen. Essentieel is denk ik de verbinding met taal. Je beweging zo te vormen dat taal erin kan werken, of dat de beweging tot zichtbare taal wordt, dat vraagt scholing van de beweger. Je kunt dit ook niet leren zonder een gevoel te hebben voor hogere gebieden in de mens die uit kunnen stijgen boven het fysieke lichaam. De ervaring daarvan groeit uiteraard bij het beoefenen.

In deze workshop begeleid ik je in 3 stappen.
We werken met verbeelding en hoe dat in je beweging werkt.
Het tweede aspect is om taal te ervaren in je beweging.
Als laatste stap zullen we oefenen hoe het is als taal door je heen in de ruimte als kunstzinnige expressie tot “zichtbaar spreken” wordt.

Met Doorlie Gerdes haar poëtische woorden (fragment): Ik ben die ik ben, die ik was, die ik word…

Lineage

Euritmie is vanaf 1912 door o.a. Lorie Meijer Smith ontplooid op aanwijzing van Dr. R. Steiner.
Mijn hoofddocent Werner Barfod is derde generatie docent en leidde 30 jaar lang in Nederland de opleiding en het uitvoerend ensemble. Hij heeft vele in het Duits geschreven boeken en artikelen op zijn naam staan. Onderstaand boek is een alomvattende Nederlandse vertaling van zijn werk.
Euritmie is op dit moment een HBO erkende opleiding dans met afstudeerrichting euritmie, een uniek pareltje binnen opleidingsland.

Literatuur

Mijn boek “Bronnen van de euritmie”, komt in 2018 uit.

Contactgegevens

Martine Meursing
www.transformerendoorbeweging.nl
martine.meursing@transformerendoorbeweging.nl