Nell van Hartevelt – Aqua Taiji

Chang Qing Shui, langer  fit blijven in het water

Op 3 en 4 maart 2018  start ik in Geldermalsen met een tweedaagse cursus voor Taiji/ Qigong docenten of mensen die ervaring hebben met beweeg lessen voor ouderen en chronisch zieken in het algemeen. Hierna kan men dan zelfstandig aan de slag, als Aqua Taiji trainer.

Ook mensen die meer dan 6 jaar Taiji en/of Qigong ervaring hebben kunnen in aanmerking komen om deze cursus te volgen. Stuur een mail of brief met je ervaring en motivatie, en ik neem contact met je op.

Naast het praktijk gedeelte omvat deze scholing de basistheorie en principes van Taiji en Qigong. Na deze twee dagen komt er elke 6 maanden een volgende opleidingsdag met persoonlijke coaching. De pilot heeft vorig jaar in Zeeland plaats gevonden. Hier werden 5 mensen opgeleid die nu zelfstandig met lesgroepen bezig zijn. Als je mee wilt doen behoor je tot de eerste Aqua Taiji-docenten van Nederland.

Ontstaan

Aqua Taiji/Qigong is in de jaren ‘80 ontwikkeld door Jun Konno en Ruth Sova, ze noemden het toen nog Ai Chi. Ze hebben diverse dvd’s  gemaakt en zo ben ik ermee in aanraking gekomen. Vanuit mijn ervaring als Taiji en Qigong docent heb ik Aqua Taiji verder doorontwikkeld voor ouderen en chronisch zieken. Aqua Taiji/ Qigong bevat de zachte vloeiende bewegingen van Taijiquan en Qigong, maar toegepast in water van boven de 30°C, met zachte muziek op de achtergrond.

Een belangrijk doel is het versterken van de onderste ledematen, romp en rugspierenspierkracht en het uithoudingsvermogen rustig aan te verbeteren.  Met behulp van het drijfvermogen en de 3 dimensionale druk van het water kunnen mensen gemakkelijker, onbelast,  bewegen. Zo ben ik noppenballen als drijvend steuntje onder de handen gaan gebruiken,  voor meer balans in het water. Daardoor kunnen ook mensen met rug- nek – knie of heupklachten participeren in deze lessen.

Toepassing

Aqua Taiji/Qigong kan worden aangeboden bij sportscholen met een verwarmd zwembad. Het ontspannen, meditatief  bewegen in warm water past ook goed bij welness centra. Het is ideaal als therapie naast sportfysio, na een operatie of als opbouw van zelfvertrouwen en kracht na ziekte of chemo.

De verticale houding met de voeten op de grond zorgt voor ontspanning, de ademhaling stuurt hierbij de bewegingen, dat geeft  rust in lichaam en geest. Daarnaast nemen we de eigenschappen en principes van Taiji en Qigong over, zoals het ontwikkelen en uitbreiden van de verbinding tussen lichaam en geest.

De uiterlijke massage van het water is weldadig, de innerlijke massage  is stimulerend voor het hele lichaam.

We starten in de cursus met het aanleren van diverse houdingen, draaiingen en loopjes, dan gaan we verder met de 5 elementenserie. Staande, in de boogstand en lopend. Vervolgens komen we,  in het vervolgtraject,  toe aan de opbouw van de Yang stijl van 24 bewegingen, de Peking vorm.

Contact

Aqua Taiji Nederland
Nell van Hartevelt
06 40 59 22 51
info@altijdjong.com
www.altijdjong.com