Mario Rioux

Workshop Health Qigong Ma Wang Dui

Het spel van Ma Wang Dui bestaat uit bewegingen die gerelateerd zijn aan de 12 meridianen.
In de beweging worden aandachtpunten gegeven om de beweging zo nauwkeurig en soepel mogelijk te laten verlopen. De bewegingen zijn gebaseerd op de adem en op dieren. Adem in en adem uit om slecht qi eruit te ademen en goede qi in te ademen. Om je leven te verlengen imiteer je een beer die een berg beklimt of vogels die hun vleugels uitspreiden.

Herkomst

De afbeelding is een voorbeeld van wat te zien was op een rol van 140 cm lang en 50 cm hoog. De afbeeldingen beschrijven de hele oefening Mawangdui, die ongeveer 17 minuten duurt.

Health Qigong is wetenschappelijk ontwikkeld vanuit een duizenden jaren oude traditie. De Health Qigong Federatie China ondersteunt 9 officiële Qigong routines. Deze routines hebben als gemeenschappelijk doel: stressreductie, gezondheid preserveren en lang en gezond leven.
De oudste referentie van daoyin oefeningen is gevonden in een boek van Zhuangzi en klassieken uit de periode (2100- 221BC) pre qin dynastie. In 1973 werd Mawangdui uitgegraven uit een tombe. Dit waren medische documenten, die uit meer dan 23.000 herkenbaar karakters bestonden. Ze zijn gevonden in de provincie Changsha Hunan en komen uit de periode van de Han dynastie 206BC-220 AD.

 

 

Verspreiding

Op het wereldniveau zijn er naar schatting 7 tot 8 miljoen qigong beoefenaars.
De beoefenaars ontmoeten elkaar op wetenschappelijke seminars, leraartrainingen en op sporttoernooien binnen een vriendelijke internationale en Europese context.

 

Leraar

Mario Rioux is leraar taijiquan en qigong in Alblasserdam en adviseur van de Internationale Health Qigong Federatie, samen met 8 andere leden van verschillende landen.

Mario Rioux is bereikbaar op: (06) 33 92 60 41 of via e-mail jemarioux@gmail.com.