Frank Marquardt

Frank Marquardt woont in Hamburg en beoefent Chen stijl taijiquan (20ste generatie). Zijn belangrijkste leraren zijn Jan Silberstorff en Chen Xiaowang. Frank begon in 1989 met Yang stijl en stapte in 1993 over naar Chen stijl taijiquan.

Als je Frank ziet bewegen zie je ‘goed gearticuleerde taijiquan’, gebaseerd op atletisch vermogen en een gezond lichaam. Alle bewegingen zijn helder en duidelijk, volmaakt in balans en in harmonie. Er zit weinig of niets verborgens aan en toch gebeurt het meeste aan de binnenkant. Dat merk je vooral als je met Frank pusht. Diezelfde helderheid van de bewegingen zit ook in Frank’s uitleg, die in Engels of in het Duits zal zijn.

Chen stijl taijiquan

Chen stijl geldt als de oudste en de meest spectaculaire taiji-stijl. De martiale aspecten lijken hier het sterkst vertegenwoordigd. Deze reputatie is echter gebaseerd op oppervlakkige waarnemingen.

Op het eerste gezicht wordt Chen stijl gekenmerkt door diepe standen en snelle Fa-jing bewegingen. De Chen stijl vormen kunnen echter zonder problemen ook zonder Fa-jing en met hogere standen worden uitgevoerd.

Chen stijl Laojia Yilu deel 1

Nauwkeurigere observatie leert dat de Chen stijl vormen een aaneenschakeling zijn van spiraalbewegingen, die beginnen in de voeten, die worden gecoördineerd door het dantien (buikgebied) en eindigen in de handen en vingers. De handen worden steeds bijna tot het uiterste gedraaid om de polariteit te veranderen van yin naar yang, en omgekeerd.

De explosieve Fa-jing bewegingen in de Chen vormen zijn bedoeld om de juiste lichaamscoördinatie te ontwikkelen. De bewegingen beginnen vrij log en traag in je buikcentrum en eindigen licht en snel in de handen of voeten. In alle langzaam uitgevoerde taiji-bewegingen wordt diezelfde lichaamscoördinatie nagestreefd, die gebaseerd is op chan-si techniek (‘zijde spinnen’), oftewel op de lemniscaatbeweging.

Alle erkende taiji-stijlen zijn direct of indirect voortgekomen uit Chen stijl. Door Chen stijl te leren krijg je inzicht in de bron van taiji-kennis, waar de leraren van jouw leraar hun wijsheid vandaan hebben gehaald.

Masterclass

De masterclass begint met een warming up, die de meesten waarschijnlijk als ‘stevig’ zullen ervaren.

Tijdens de sta-meditatie die daarop volgt zal Frank houdingcorrecties uitvoeren, met het doel de meest ontspannen manier van staan te ontdekken en te onderzoeken.

Vervolgens gaan we bewegingen uit de chan-si techniek en uit de lao jia vorm oefenen. Frank gebruikt deze bewegingen om de achterliggende taiji-principes toe te lichten. Deze taiji-principes zijn in elke vorm en in elke stijl toe te passen. Aan het eind van de masterclass zal iedere deelnemer vervuld van nieuwe inzichten en nieuwe inspiratie huiswaarts keren.

Tijd en plaats:

Datum: 12 november 2017 van 10.00-16.00

Plaats: Sporthal de Spoorslag, Spoorstraat 5, 3743 EG Baarn

STN leden betalen € 65. Niet STN leden betalen € 80. Dus dat betekent dat je net zo goed maar meteen lid van de STN kunt worden. Dat kost namelijk slechts 15 euro. Als je toch ook al naar het Taijiquan Festival gaat heb je de eerste korting meteen al binnen. Het STN lidmaatschap biedt echter nog tal van andere voordelen. Het weekend van 11 en 12 november staat bol van de taijiquan en zal je taiji-inspiratie geven waar je nog weken of maanden mee vooruit kunt.

Inschrijven kan via onderstaand formulier: