Jury training “Ritme”

Tijdens het lopen van een Taiji-vorm worden er verschillende bewegingen met elkaar afgewisseld. Hierin kun je een steeds terugkerend patroon ontdekken wat het ritme bepaalt. De oergrond van Taiji zijn de principes van het Daoïsme waar o.a. het Yin/Yang denken vandaan komt. De bewegingen bouwen zich op met het afwisselen van (schijnbare) tegenstellingen. De belangrijkste ritmemakers zijn:

Shí – 虛= Volheid
Xū- 實 = Leegte
Kāi – 開 = Openen
Hé – 合 = Sluiten

Het ritme van een beweging wordt bepaald door de accenten die je legt in het opbouwen en tot uiting brengen van je techniek. Van alles kan het natuurlijke ritme verstoren. Ingezoomd kun je als jurylid bijvoorbeeld kijken naar hoe de verschillende lichaamsdelen met elkaar bewegen en afgestemd op elkaar een eenheid vormen.

Stel je voor dat een lichaamsdeel is als een lid van een orkest. Als de violist niet afgestemd is op de klarinettist en het slagwerk op het verkeerde moment geluid maakt is er geen samenhangend geheel. Daarom zorgt de dirigent ervoor dat iedereen als een samengesmolten geheel een eenheid vormt. Onze dirigent is het bewustzijn wat gewaar is van dat wat in het lichaam gebeurt en daar sturing in geeft. Een arm beweegt met de zelfde traagheid als een been, een beweging die naar je toe komt is net zo traag als een beweging die van je af gaat.

Als je uitgezoomd kijkt dan zie je of het tempo rustig en gelijkmatig is, of het draaien het zelfde tempo heeft als het verplaatsen van het gewicht etc. Wanneer een Taiji groep wordt beoordeeld is het belangrijk dat de deelnemers hetzelfde ritme aanhouden. De personen die aan de buitenkant van de groep staan bepalen het tempo en de rest volgt.

Het ritme is afhankelijk van welke stijl je beoefent. De Chenstijl kent bijvoorbeeld meerdere ritmes terwijl de Yangstijl over het algemeen meer een gelijkmatig tempo heeft. Vergelijk het ritme van de Yangstijl maar met een stromende rivier waar het water rustig doorheen stroomt. In de Chenstijl liggen er in de rivier een aantal stenen die de beweging van het stromende water iets verandert.

Ritme zorgt voor een ervaring van herkenning, rust en overzicht. Dit helpt een jurylid om tot een goede beoordeling te komen.

Deze training wordt gesponsord door de STN, en is dus gratis voor deelnemers.
Aanmelden via judith@taijiquan.nl.

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

9 oktober 2022

Tijd

10:00 - 14:00

Locatie

Wevehuis
Aartsbisschop Romerostraat 332, Utrecht

Organisator

STN
Email
info@taijiquan.nl
Website
www.taijiquan.nl
Ga naar de bovenkant