40-jarig STN jubileum – een onvergetelijke herinnering

Aan het eind van dit 2-daagse evenement dankt de voorzitter Judith van Drooge voor haar inspanningen voor dit geweldige evenement.

Judith van Drooge, bestuurslid en ‘motor’ achter het jubileumfestival van 2022, blikt terug op het festival. Ook enkele bezoekers gaven een reactie.

Inleiding

Het STN jubileumfeest van 2022 werd in twee dagen gevierd. Eén dag met wedstrijden, een Taji-markt en vele workshops.
De volgende editie vind plaats op zaterdag 18 november 2023, dus zet deze datum alvast in de agenda.
Daarnaast was er dit jaar, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de STN een speciale show in het theater. Een onvergetelijke herinnering.

Oudgedienden

Het festival dat de STN jaarlijks organiseert, stond in het teken van het 40-jarig bestaan. Leraren die al vanaf het begin van de STN betrokken zijn, gaven workshops. Zoals Maerle Willeumier, die een lezing gaf over die begintijd en vele oude herinneringen ophaalde. Berenda Dekkers en Daan Hengst die beide spraken over Taiji in het dagelijks leven, zeker een ultieme voorwaarde en uitkomst als je oud wilt worden en lang Taiji beoefent zoals zij. Epi van de Pol gaf een workshop en ook Lauren Smith en Albert St. Catherine die al bij de eerste wedstrijden die de STN organiseerde aanwezig waren. Pushing Hands tijdens de eerste European Championship in 2000.

Een internationaal gebeuren

De wedstrijden liepen op rolletjes, met veel buitenlandse deelnemers. Zo waren er deelnemers uit Duitsland, Zwitserland, Bulgarije, Engeland en België. Wat een feest om iedereen weer te zien. De bekers en medailles zagen er verzorgd uit, een bijzondere oplage met het jubileum symbool, welke ook op jubileum bidonflesjes staat en speciale vesten voor Taiji Nederland. Deze producten zijn nog steeds leverbaar mocht je een eigen exemplaar wensen.

Prachtige pauzeshow

In de pauze hebben we mensen bedankt die jarenlang hun diensten hebben getoond. Daan Hengst en Loek Kawilarang die scheidsrechters waren, we zullen ze missen. Door hun vertrek konden we enkel fixed step pushing hands aanbieden. Er zijn simpelweg niet genoeg scheidsrechters om ook moving step te kunnen aanbieden. Het zou heel verdrietig zijn als dit uit beeld valt. Wij zijn dus dringend op zoek naar nieuwe scheidsrechters.
Cora van Geel was er, zij was jaren betrokken bij de jurytrainingen en coördineerde het festival. Helaas was Theo Ypma er niet, wij hadden hem ook graag willen bedanken.

We zagen een drakendans en het was bijzonder om eens van de achterkant te bekijken, een bijzonder stukje acrobatiek komt erbij kijken. Hoe ze over het lichaam sprongen of opeens op de grond gaan liggen en de draak over hen heen slingerde. Earl Blijd mag trots zijn op zijn team. Heel bijzonder dat Earl zelf de parel deed draaien. Dat maakte deze show extra bijzonder.

Ook was bijzonder de groep van William C. C. Chen gecertificeerde leraren uit Nederland, die hun vorm als een zwerm vogels uitvoerden. William Chen was één van de eerste leraren die de STN naar Nederland haalde voor workshops. Hij is erelid van de STN. Dus een mooi eerbetoon, dat zijn vorm nog steeds zo actief beoefend wordt hier in Nederland.

Al met al was het een geslaagde en vooral gezellige dag. Na de prijsuitreiking gingen de sporters verzadigd en voldaan naar huis. Nogmaals gefeliciteerd voor alle winnaars.

Het grote Taiji feest op zondag

Zondag was de buitengewone viering in het theater waar ik director en storyteller van het geheel mocht zijn. Voor onze Tai Chi community, for the love of Tai Chi!!

Ondanks dat de show langer duurde dan gepland (ik heb bijna 4 uur op het podium gestaan), waren de mensen niet verveeld en werd de show niet langdradig. Er waren meer dan 60 artiesten die de show compleet maakten. En de filmpjes die door verschillende meesters waren opgestuurd, om herinneringen op te halen en de STN te feliciteren, werden goed ontvangen. Zo zagen we Wee Ki Jin, William C. C. Chen, Serge Dreyer, Nigel Sutten, Micheal Plotsz, Bob Lowey, Harve Marest, Jan Silberstroff, Tary & Faye Yip, Wilhelm Mertens, Jan Leminsky en Daniel Grolle. Een warm gebaar en zo waren ze er toch even bij.

Het verhaal van Kwee San Hoo was heel verhelderend en je zag dat hij begon te stralen toen hij mocht vertellen; zijn Taiji-, zijn levens- verhaal. Epi van de Pol was trots op zijn leraar en vertelde over zijn ervaring bij de STN.

Ook al liepen er veel oudjes rond, werden de demonstraties door jongere mensen gedaan, zelfs kinderen lieten hun Kung Fu vol passie zien (Shaolin centrum Haarlem – Ronald Saarloos). Het was een bont gezelschap en een blije dag.
Trots op mijn dochter die de Tai Chi Kung Fu waaier vorm (van Professor Li Deyin) samen met mij deed. Trots op mijn vrienden die hun bijdrage gaven. Van vroeger naar de toekomst en terug naar het heden. Lauren Smith – die zijn Taiji vorm in een telefooncel deed – een old school manier – naar een nieuwe manier Play Ball Tai Chi van Henry Does – en de toekomst in met de lichtzwaarden van Mark van den Berg.

Taiji – oneindig in zijn vormen

De waarom Tai Chi vorm bestaat, …. voor de applicaties. Het is een encyclopedie voor de vorm! Taijidans, partnervormen in verschillende stijlen, tegelijkertijd op het podium. Het verschil tussen bijv. Yang stijl, Wu stijl, Wudang stijl werd in één oogopslag duidelijk. We zagen 6 paren Henk Jansen & Daniel Smit, Epi van Der Pol & Marcella Astete, Rob & Erich Völke, Jaqueline Ansem & Anny Ploegmaker, Richard Zwaard & Loek Kawilarang, Anke van Harteveld & Michel de Vos.

De show werd geopend met een leeuwendans welke speels en onderzoekend het toneel vanuit het publiek opkwam. De spontaniteit en improvisatie van de leeuw was goed te zien. Zo ook de improvisatie van Albert St. Catherine die zijn act moest aanpassen van 4 naar 3 spelers omdat iemand vlak voor de show door de enkel was gegaan. En toch een geweldige speervorm met applicaties neerzette. Hij kwam speciaal voor deze gelegenheid met zijn team uit Londen. En Angela Menzel kwam uit Göttingen om te schitteren met een 24 Sha Shi Taiji Jian, zwaardvorm om net als de aartsengel Michaël de koorden door te snijden, oud karma, nadat we door Ronald de Caluwé in gedachtenis stil waren geworden. Al deze sessies werden begeleid door de muziek van Daan Hengst op de didgeridoo en Christel Groenier met de drum en Gerrit Snelleburg op klankschalen.

Hoera voor de vrijwilligers!

Zonder vrijwilligers kunnen wij het niet. En heel bijzondere vrijwilligers hebben we in het zonnetje gezet. De winnaars, degene die het langst vrijwilligers zijn voor de stichting. Vanaf het begin. 40 jaar vrijwilliger!! Ze waren actief in het bestuur, in de jury- en scheidsrechters- trainingen. Het zijn Rob & Erich Völke! Ook is in het zonnetje gezet, voor haar 35 jaar vrijwilligerswerk, onze huidige voorzitter en secretaris, zij is een manusje van alles, ze kent de STN als haar eigen broekzak. Ellen Schoemaker!!

Wij zijn opzoek naar nieuwe vrijwilligers: een secretaris, project-ondersteuner en een evenementen-organisator. Kom ons team versterken. Het huidige bestuur zijn: Job Koesoemobroto, de nieuwste aanwinst in ons bestuur, Lucas van der Aart, penningmeester, Robert Bosma, opleidingscoördinator, Ellen Schoemaker, voorzitter en ikzelf Judith van Drooge.

Tijd voor een borrel…

Na de show was er tijd voor ontmoetingen, een hapje en drankje onder het genot van een playlist welke terug te vinden is op Spotify genaamd ‘STN Jubileum’. Lekkere luister– Tai Chi dans muziek, veel plezier ermee.
De foto’s zijn te vinden via onze website. En er komt een film met deze jubileum-show, stay tuned!

Met dank aan Mirke de Kruijf die de techniek; beeld, licht en geluid in goede banen heeft geleid.

For the love of Tai Chi!
Groeten,
Judith van Drooge

Luister hieronder naar THIS IS FOR MY PEOPLE, een mooi Taiji lied van JoeSmpte Bagua Joe (hier op YouTube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=x1YUGFze7jA):

Reacties van bezoekers

Astrid de Ronde- Boerrigter

Een kort stukje over de fijne dag die wij bij jullie festival mochten beleven. De opening van Judith van Drooge verliep prima, zelfs nog beter zonder microfoon. Het was fijn met z’n allen zo in het chi-veld bezig te zijn. Ook was er een lekkere afsluiting bij de opening: een stukje van je eigen vorm verspreid in de ruimte doen. Natuurlijk kwam ik daarvoor tijd tekort, maar we hadden nog een heel programma en gingen verder met workshops.

Ik heb erg genoten van de workshop van Epi van der Pol, die weer mooi bezig was met het midden en voelen. In de demo was de draak verrassend anders en heel fijn om te zien. Het was genieten van de wu-shu demo; heerlijk zoveel jong vuur en enthousiasme. In de middag was onze school, taijischool Kennemerland aan de beurt voor wedstrijden. We deden mee aan duo-vormen: waaier en pushing hands; goed gedaan meiden! Verder natuurlijk weer onze deelname aan handvormen voor groepen (43- en 37 vorm) en de wapenvormen voor groep (sabel, zwaard, stok). We deelden zelfgebakken madeleines, brownies en appelcake met elkaar, maakten her en der een praatje, bezochten de kraampjes en oefenden nog eens de vormen.

Aan het eind van de dag gingen ook nog met prijzen en een mooi deelnamecertificaat naar huis. Wat een heerlijk dag! Dank jullie wel vrijwilligers voor al het werk: TOP!

Rest mij nog Judith een heel fijne time-out, met prachtige reizen op de uiterlijke en innerlijke weg te wensen: van yin- yang naar de grote leegte!

Elli Zwart

1982……..2022 STN wat een feest! En een speciale ontmoeting.
Heel erg bedankt voor het prachtige feest dat jullie hebben georganiseerd!
In één woord: fantastisch!!!!
Ik heb enorm genoten van wat er te zien en te horen was en minstens zoveel van alle contacten met onze taiji-familieleden. Het bijzonderst was de ontmoeting met Henry Does. Ik ken hem van 1982 toen ik via een vriendin bij hem en zijn vrouw en kinderen logeerde in Paramaribo. Door zijn artikelen over de playball tai chi werd enige tijd geleden het contact via e-mail hernieuwd en nu heb ik hem ook kunnen omarmen. Echt heel bijzonder.
Nogmaals erg bedankt!!!

Lieve groetjes, Elli

Helma Vinke

Het waren twee superleuke dagen.
In zondag vond ik een inspirerende reis en thuiskomen in het Nederlandse Tai Chi landschap. In een erg leuke theater dag met veel persoonlijke anekdotes en Tai Chi belevenissen. Zaterdag vond ik beeldschoon, hoe we met zijn allen als één kunnen bewegen, dat vind ik grandioos.
Dankjewel voor het organiseren van twee supermooie Tai Chi dagen.

Helma

Brief aan William Chen van studente Helma Vinke.

We, teachers and students, would like to share today with you.
Today we came together to demonstrate a beautiful performance of the short form.
We came from all over Holland to show the 60 movements at the STN 40 years anniversary in Utrecht.

We practiced the form just three times together before the gig, and immediately we sensed a good and sensitive energy among us. We were happy about this flow we were able to create together. As then we felt convinced and relaxed to perform the form in front of an audience.

Before we started, Judith surprised us with beautiful music. This wonderful music synchronised our motions just a little bit more. We felt good about it!
And very proud we were able to perform the short form in a right pace, with an open heart and in a good vibe.

Reactie van grootmeester William C. C. Chen.

It looked spectacular! If you can send me a group picture, I would like to find a place for it in my new edition of my book.
Thank you,
GM William C. C. Chen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven